Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijstand niet omlaag bij in huis nemen vluchteling in Amsterdam

Bijstandsgerechtigden, die Oekraïnse vluchtelingen in huis nemen, worden niet gekort op hun uitkering, maakt de gemeente Amsterdam bekend.

ANP
04 maart 2022
Vluchtelingen opvangen
Shutterstock

Als iemand met een bijstandsuitkering in Amsterdam de komende periode een Oekraïense vluchteling in huis neemt dan wordt deze nieuwe inwoner niet aangemerkt als medebewoner, waardoor de opvang geen nadelig effect heeft op de uitkering. Dat maakte de gemeente Amsterdam donderdag bekend.

Strategisch Adviseur Financiële Informatievoorziening

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Financiële Informatievoorziening

Ontwikkelprogramma Adviseur Informatiebeveiliging

BMC
Ontwikkelprogramma Adviseur Informatiebeveiliging

Kostendelersnorm

Door op deze manier ‘maatwerk te bieden bij de kostendelersnorm’ stelt Amsterdam naar eigen zeggen ‘bijstandsgerechtigden per direct in staat hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen’. Volgens de gemeente hebben veel Amsterdammers die hulp willen bieden zich gemeld. ‘We zorgen er met deze aanpassing voor dat ook bijstandsgerechtigden de komende tijd kunnen helpen als dit nodig is. Ik roep andere gemeenten op om dezelfde uitzondering te maken en pleit er daarnaast voor dat we nu al verder kijken dan opvang alleen’, aldus wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen Rutger Groot Wassink. Omdat de wethouder verwacht dat de vluchtelingen hier voor langere tijd verblijven, is het volgens hem belangrijk ‘om nu al na te denken over de mogelijkheden voor werk, scholing en ondersteuning’.

Vergoedingen

Voor Oekraïners die familie hebben in Nederland zijn toelages en vergoedingen mogelijk via de Sociale Verzekeringsbank. Voor vluchtelingen zonder familie hier moeten nog zaken worden georganiseerd, aldus de gemeente. Amsterdam vangt momenteel 92 vluchtelingen op in de noodopvang in Amsterdam Zuidoost. Dit aantal kan tot het weekend tijdelijk uitgebreid worden tot 200 opvangplekken.

Opvangplekken

Voor de langere termijn mikt Amsterdam op 200 à 300 opvangplekken, maar als voorspellingen over aantallen vluchtelingen van de UNHCR uitkomen dan worden dat er mogelijk nog meer, aldus de gemeente. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie