sociaal / Partnerbijdrage

Juridische kennis op het gebied van sociale dienstverlening

Juridische kennis op het gebied van sociale dienstverlening. Wijzigingen in de wet- en regelgeving

24 februari 2020
Update.jpg

Werkt u in het domein sociale zekerheid? Dan weet u als geen ander hoe beweeglijk het socialezekerheidsstelsel is. De wet- en regelgeving veranderen constant en dat heeft gevolgen voor uw werk en uw organisatie. Bent u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen?

De laatste ontwikkelingen binnen sociale zekerheid

De verhoogde pensioenleeftijd leidt tot een toename van uitkeringen vanwege arbeidsongeschiktheid. Er wordt een streep gezet door het slapende dienstverband. De algemene heffingskorting en arbeidskorting stijgen, waardoor werknemers netto meer overhouden. Dit zijn zo maar wat nieuwtjes die de laatste maanden langskwamen op het gebied van sociale zekerheid. Sinds 1 januari 2020 zijn er ook weer verschillende wijzigingen in de wet- en regelgeving doorgevoerd, waaronder:
 

De WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is in werking getreden. Door deze nieuwe wet zijn er een aantal regels veranderd op het gebied van ontslagrecht en transitievergoedingen. Deze wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers vast in dienst te nemen.
 

De Wnra

Door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) krijgen ambtenaren die in dienst treden een tweezijdig arbeidscontract aangeboden in plaats van een eenzijdige aanstelling. Daarom gelden er nu vergelijkbare regels als in het bedrijfsleven. Bij arbeidsgeschillen wordt de kantonrechter ingeschakeld en een werkgever kan pas overgaan tot ontslag na tussenkomst van de kantonrechter of het UWV.
 

Geboorteverlof

Partners mogen in het eerste halfjaar na de geboorte van hun baby 5 weken extra verlof opnemen. Tijdens deze periode hebben zij recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon. Deze uitkering wordt uitbetaald door UWV.
 

Brutominimumloon

Het minimumloon is gestegen en is nu € 1.653,60 per maand op basis van een voltijd dienstverband. Dit heeft ook gevolgen voor de rekenregels.
 

Actualiteitendag Juridisch kwaliteitsmedewerker Sociale Dienstverlening (JKSD)

Wilt u op de hoogte gebracht worden van de laatste ontwikkelingen in uw vakgebied? Tijdens de Actualiteitendag Juridisch Kwaliteitsmedewerker Sociale Dienstverlening (JKSD) krijgt u zicht op actuele ontwikkelingen, belangrijke jurisprudentie en de laatste wetswijzigingen. Er is veel ruimte voor vragen en eigen casuïstiek.
 
Na deze training weet u hoe u de kwaliteit van de sociale dienstverlening binnen uw organisatie kunt bewaken en verbeteren. U bent op de hoogte van actualiteiten en de huidige wet- en regelgeving en weet welke consequenties recente ontwikkelingen hebben voor de praktijk en het opstellen van nieuw beleid.
 

Meer informatie

Heeft u vragen over de training Actualiteitendag Juridisch Kwaliteitsmedewerker Sociale Dienstverlening (JKSD)? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via het telefoonnummer 035 20 08 712 of vul het contactformulier op onze website in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.