Het aantal mensen dat hun premie voor de zorgverzekering niet meer kan betalen, blijft toenemen. Meer dan 300.000 verzekerden hebben een betalingsregeling met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Een woordvoerder van het CVZ heeft een bericht van donderdag hierover in Trouw bevestigd.
Stijgend aantal wanbetalers zorgpremie
Steeds meer mensen kunnen hun premie voor de zorgverzekering betalen. Ruim 300.000 verzekerden hebben een betalingsregeling met het College…
Betalingsregeling
In eerste instantie is het de bedoeling dat mensen een betalingsregeling treffen met hun eigen zorgverzekering als ze hun premie niet kunnen betalen. Bij meer dan 6 maanden achterstand worden ze overgedragen aan het CVZ. Die int de premie via de uitkeringsinstantie of de werkgever of met een maandelijkse nota van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dezelfde instantie die verkeersboetes int.
Falende vangsystemen
Verzekerden betalen 30 procent bovenop hun premie als die geïnd wordt door het CVZ. ,,Klaarblijkelijk werken vangsystemen als schuldhulpverlening niet afdoende, nu het aantal mensen met betalingsproblemen nog steeds toeneemt'', aldus de woordvoerder van het CVZ. Het CVZ nam in 2009 de incasso over van de zorgverzekeraars, met als doel het aantal wanbetalers terug te dringen.
Evaluatie
Het ministerie van Volksgezondheid werkt momenteel aan een standpunt naar aanleiding van een evaluatie van de betalingsregeling. Daarin kijkt het ook naar mogelijke preventieve maatregelen om het probleem aan te pakken. Dat zei een woordvoerder van het ministerie donderdag. Het onderwerp wordt naar verwachting dit najaar besproken in de Tweede Kamer.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het vroegere systeem van verplichte inhouding op salaris of uitkering van de premie was veel beter.
@Jan, je haalt de woorden uit m'n mond. Bovendien was dat inhoudingen systeem ook nog eens een stuk goedkoper voor de verzekerde.
Is dat zo vreemd. De premies worden elkaar hoger en het verplichte eigen risico ook. Mensen met kinderen van 18 jaar en ouder betalen ten minste 260 euro per maand aan zorgpremie.
Het oude systeem was zeker goedkoper en duidelijk waterdicht, dus met andere woorden, laten we stoppen met dit onderdeel van de zo geprezen marktwerking en terugkeren naar naar de het oude en veel meer sluitende systeem.
Wie neemt het voortouw ??
Ik vind het nog erger dat er honderdduizenden mensen helemaal niet verzekerd zijn, hoewel dit wel verplicht is. Aanpakken die handel, want door dit soort volk gaat ieder jaar de premie omhoog. Dus als je niet verzekerd bent, heb je ook geen recht op zorg.
Een aantal jaren voordat het nieuwe zorgstelsel werd geintroduceerd, werd ook al gewaarschuwd voor de consequenties.
Door een steeds verder stijgende premie zouden meer mensen in de problemen komen.
Het is bijna precies hetzelfde als met de introductie van de euro. Voor alle negatieve effecten is ruimschoots gewaarschuwd, alles waarvoor is gewaarschuwd is uitgekomen of gaat uitkomen en wat wordt eraan gedaan. Helemaal niets !!
De beleidsmakers laten alles bij het oude, kijken de andere kant op en volharden in het eigen gelijk.
Ook hier legt de Overheid een bom onder haar eigen beleid,met als consequentie verlies aan draagkracht voor het systeem.
In veel situaties worden allerlei betalingsregelingen getroffen. Er ontstaat zo langzamerhand een betalings moraal die ongelooflijk is. Het is al 1,5 jr geleden toen er 200.000 niet betalenden waren.En dit woud groeit nu aluit naar 300.000. Over 1 jr zijn er logisch weer 100.000 bij. De een denk, "er zijn er x die niet betalen, waarom zou ik wel gaan betalen", en deze gedachte gaat als een olievlek door Ned. Alleen al de uitvoering daarvan kost een zee aan ambtenaren.
En dit alles gaat gewoon weer t.k.v.de wel betalende. Wat is het criterium om te zeggen "ik kan het niet betalen". Dat is heel subjectief en persoonlijk. En al die ontheffingen maken de werkelijke lasten bij de mensen heel diffuus en onoverzichtelijk.
Kortom gewoon inhouden op loon, salaris of uitkering. En geen enkel een excuus meer!