Advertentie
sociaal / Nieuws

'Dagbesteding is duurder dan beschut werk'

Dat concludeert Cedris in een factsheet. Het feit dat met beschut werk er ook opbrengsten zijn maakt het grootste verschil.

23 oktober 2014

Het kost een gemeente meer geld om iemand met een zware arbeidshandicap in een ‘participatievoorziening’ zoals dagbesteding of vrijwilligerswerk te hebben dan om deze persoon op een beschutte werkplek te laten werken. Dat concludeert brancheorganisatie in de Sociale werkvoorziening Cedris in een factsheet.

Dure voorziening

Met de komst van de Participatiewet, volgend jaar, denken gemeenten na over het inrichten van voorzieningen voor de allerzwaksten. Volgens het regeer- en sociaalakkoord moeten gemeenten beschut werk inrichten, maar niet alle gemeenten doen dat. Beschut werk zou een dure voorziening zijn en door het geld op een andere manier in te zetten zouden gemeenten meer mensen kunnen laten participeren, zo is de gedachte in bijvoorbeeld Tilburg, Drechtsteden en Utrecht.


Vergelijkingen
Met de factsheet wil Cedris dit beeld nuanceren. Daarom zijn de kosten op een rij gezet van iemand met een loonwaarde van 35 procent in drie verschillende situaties:  thuis met een uitkering, een uitkering en gaat een aantal dagdelen in dagbesteding en vier dagen in de week op een beschutte werkplek. Cedris concludeert dat in geval 1 de persoon ruim 15 duizend euro per jaar kost (uitkering + uitvoeringskosten). De tweede mogelijkheid kost per jaar zo’n 25 duizend euro. Een beschutte werkplek kost aan loon en begeleiding jaarlijks zo’n 20 duizend euro. Het grote verschil zit ‘m daarbij in het feit dat er bij beschut werk sprake is van opbrengsten.

Opbrengsten 

Volgens Cedris zijn de kosten voor begeleiding van iemand die vier dagdelen per week naar een dagbesteding gaat hoger dan de kosten van begeleiding van iemand die vier dagen per week beschut werk doet. Terwijl de persoon in kwestie in het laatste geval veel meer ‘bezig’ is. De kosten voor dagbesteding zijn berekend op 30 euro per dagdeel, volgens Cedris het laagste gehanteerde tarief. De kosten voor begeleiding op een beschutte werkplek zijn op jaarbasis 8500 euro. Maar daar kunnen de opbrengsten van afgetrokken worden. Die zijn bij een loonwaarde van 35 procent (een gemiddelde volgens Cedris) op jaarbasis zo’n 7 duizend euro. Blijft een kostenpost van 1500 euro over.


Schulden, zorgkosten
‘Het beeld dat beschut werk een dure voorziening is, is verouderd. De laatste jaren vindt instroom vrijwel altijd plaats op of rond het niveau van het Wettelijke Minimumloon (WML)’, schrijft Cedris in de factsheet. Weliswaar is iemand thuis zit zonder werk of zonder dagbesteding nóg goedkoper, maar Cedris wijst erop dat bij mensen die thuis zitten vaak andere maatschappelijke kosten om de hoek komen kijken. Zo hebben mensen vaker schulden, zorgkosten of veroorzaken ze overlast. Werk biedt bovendien ‘zelfstandigheid, ontwikkelingsmogelijkheden, een positief effect op iemands zelfrespect en ‘echte’ participatie in de samenleving.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joop
dag besteding voor gehandicapten , chronische zieken ,en psygische cliënten , worden deels vergoed WMO ,maar een kleinne afhankelijke eigenbijdrage van, client via Cak wordt in rekening gebracht de rest is voor gemeente en verzekeraars .dus een client wel mee voor dagbesteding tegen woordig .
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Bij een uitgebreid bezoek aan WOZL - in Heerlen en Kerkrade viel mij o.a. op hoe trots de medewerkers waren. Zich zeer bewust van hun beperkingen claimden ze nadrukkelijk dat het voor hen minder eenvoudig was, maar ze deden het met plezier. Wat mij opvalt in de discussie, het gaat steeds over deze mensen, maar wordt er wel eens gevraagd wat zij er zelf van vinden? Ik mis dat, zeer belangrijke, onderdeel bij het afwegen van de voor- en nadelen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Wajong'er / Participant met behoud van Wajong.
Het beste is het om arbeidsmatige dagbesteding en Beschut Werk met elkaar te combineren en te ontschotten. Dan kunnen cliënten die nu met behoud van uitkering binnen de arbeidsmatige dagbesteding werkzaam zijn, hun eigen loon verdienen. Bovendien zit er ook wat overlap tussen deze twee voorzieningen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie