Advertentie
sociaal / Nieuws

Deel crisisopvangplekken Oekraïners ook voor asielzoekers

Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïners is met bijna drieduizend afgenomen nu de plekken ook voor asielzoekers beschikbaar zijn.

ANP
09 juni 2022
vluchtelingen oekraïne
Oekraïense vluchtelingenShutterstock

Een deel van de crisisopvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen wordt nu ook beschikbaar gesteld aan asielzoekers. Deze crisisplekken zijn bedoeld voor korte opvang in bijvoorbeeld een hotel, voor hooguit een week. Daarna moet een plek worden gezocht waar ze langer kunnen blijven. Hierdoor is volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid het aantal beschikbare bedden voor Oekraïners in een week tijd met bijna drieduizend afgenomen.

Daling

Lokaal wordt bekeken wie op deze crisisplekken ondergebracht kunnen worden, stelt een woordvoerder van het ministerie na vragen over de nieuwe daling van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. In die crisisopvang kunnen Oekraïners, maar ook asielzoekers worden ondergebracht.

Stoelen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan al weken de toestroom van asielzoekers niet aan. Via allerlei noodgrepen wordt geprobeerd Ter Apel te ontlasten, om te voorkomen dat asielzoekers daar de nacht op stoelen moeten doorbrengen omdat er in het centrum geen plek meer is.

50.000 plekken

Gemeenten moesten in mei 50.000 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen hebben gerealiseerd, zo werd eerder met het kabinet afgesproken. Inmiddels is het doel om 75.000 plekken te regelen. Op 9 juni waren er voor het eerst meer dan 50.000 plekken beschikbaar. Dinsdag was het aantal alweer met ruim 2700 gedaald tot 47.854 opvangplekken. In donderdag gepubliceerde cijfers van het ministerie is opnieuw sprake van een daling. Er zijn 130 plekken minder beschikbaar dan begin deze week; er zijn er nu 47.729.

Niet meegerekend

De oorzaak van die daling is een verandering in de systematiek van het tellen van bedden, stelt de woordvoerder. Tot deze week werden ook de crisisopvangplekken meegenomen in de cijfers over het aantal beschikbare bedden voor Oekraïners. Vanaf afgelopen dinsdag worden die niet meer meegerekend. De opdracht aan gemeenten om 75.000 plekken te realiseren, blijft overeind. Crisisopvangplekken die gemeenten aanbieden, tellen hierin niet mee.

Bezetting

De bezetting van de beschikbare plekken is de afgelopen dagen wel toegenomen, van bijna 87 tot bijna 88 procent. 41.824 Oekraïense vluchtelingen maken nu gebruik van een gemeentelijke opvangplek; 321 meer dan dinsdag. Ook hebben meer Oekraïners zich ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij een gemeente. Dat zijn er 63.750; 780 meer dan begin deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie