Advertentie
sociaal / Nieuws

Waterschappen creëren 30 banenafspraak banen

Met de toevoeging van de banen voor kwetsbare personen haalde de sector in 2022 iets meer dan 60 procent van haar totale quotum.

04 augustus 2023
ANP Waterschap
ANP/Hollandse Hoogte/Sander Koning

Waterschappen hebben vorig jaar tezamen 30,7 nieuwe banen binnen de banenafspraak gecreëerd. Zo blijkt uit de Monitor Banenafspraak 2022 van het A&O Fonds Waterschappen. Met 327,2 daadwerkelijk gerealiseerde banen eind 2022 is 62,4 procent van het totale quotum van 2022 gehaald.

Vaste aanstelling

Van de 327,2 banen ging het bij het merendeel om functies met een vaste aanstelling. Dat was bij 55,7 procent van de banen het geval. Bij 21,3 procent betrof het een tijdelijke aanstelling en bij 23,0 procent een functie op inhuur basis. De monitor van A&O laat zien dat het aantal banen gecreëerd door waterschappen gestaag stijgt, maar dat de afstand tot het gestelde quotum nog flink is. Sinds 2019 schommelt het gehaalde percentage tussen de 60 en 65 procent.

Quotum

Zo zouden waterschappen in 2022 eigenlijk al 524,5 banen gecreëerd moeten hebben. Het quotum heeft betrekking op alle leden van de vereniging Werken voor Waterschappen, de 21 waterschappen en een veertiental gelieerde organisaties. Die vereniging vervult een stimulerende, agenderende en coördinerende rol in het verder ontwikkelen van activiteiten die bijdragen aan het realiseren van duurzame banen. Overigens hebben van de 35 organisaties er twee niet gereageerd op de uitvraag door A&O.

Diverse functies

Medewerkers uit de doelgroep Wet banenafspraak zijn binnen de sector waterschappen werkzaam in een grote diversiteit aan functies. Dit betreft volgens A&O niet alleen ondersteunende functies, maar in toenemende mate ook functies binnen het primaire proces van organisaties. Via de banenafspraak werken mensen op verschillende afdelingen, bijvoorbeeld in het callcenter, het laboratorium, of als bode. Maar er zijn ook beleidsondersteuners en teamleiders gestart via de regeling.

Gemeenten

Gemeenten halen hun quotum wel. A&O Gemeenten rapporteerde in mei van dit jaar in de Personeelsmonitor Gemeenten dat de lokale overheden tot en met 2022 bijna 6.500 banen hebben ingevuld in het kader van de banenafspraak. Hiermee is de doelstelling van 5.250 gerealiseerde banen op tijd gehaald. Een derde van de gemeenten verwacht de doelstelling voor hun eigen organisatie echter niet te halen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En....wat waren de prestaties van de Provincies en het Rijk?
Advertentie