Overslaan en naar de inhoud gaan

Babysterfte Charlois dubbel zo hoog

In de Rotterdamse wijk Charlois is de babysterfte bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek van het Erasmus…

Achterstandswijk
Het onderzoek toont aan dat de sterfte hoger ligt in achterstandswijken. Niet alleen de gezondheid van de moeder speelt een rol, maar ook huisvesting, armoede en schulden, zeggen de onderzoekers. 'Charlois is een duidelijke achterstandswijk,' beaamt gemeentewoordvoerder Nina Miezelmoe.

 

Etnische afkomst
Charlois is een wijk waar overwegend allochtonen wonen. Maar de gemeentewoordvoerder ziet geen direct verband tussen etnische afkomst en babysterfte: 'Het is wel zo dat babysterfte in deze wijk vaker allochtonen treft. Maar dat komt omdat er een korrelatie is tussen slechte sociaal-economische omstandigheden en babysterfte. Het is bekend dat allochtonen vaker in slechte omstandigheden leven. Maar de babysterfte treft ook autotochtone wijkbewoners.'

Beïnvloeden
Voor wethouder Jantine Kriens (PvdA, Volksgezondheid) betekenen de grote verschillen tussen de wijken dat er veel aan valt te doen. 'Er zijn factoren die we kunnen beïnvloeden. Dat maakt de kans op een succesvolle aanpak groot.'

Aanvalsplan
In vergelijking met andere grote steden en de rest van Nederland heeft Rotterdam de ongunstigste uitkomsten van een zwangerschap, inclusief perinatale sterfte. Een Rotterdams aanvalsplan tegen babysterfte leidde in 2008 tot het programma 'Klaar voor een Kind', dat zich richt op verbetering van de begeleiding voor en tijdens de zwangerschap. Doel van dat plan is de babysterfte in de Rotterdamse deelgemeenten in tien jaar terug te brengen tot het landelijk gemiddelde.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vergoeding verloskundigen
Een van de maatregelen die minister Ab Klink (Volksgzondheid) heeft genomen om de babysterfte terug te dringen is het verhogen van de vergoeding van verloskundigen die in achterstandswijken werken. Tevens is er extra geld beschikbaar om de verloskundigen veiliger te laten werken. Ook worden er kraamverzorgenden versneld opgeleid om bestaande tekorten te bestrijden.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in