Advertentie
sociaal / Nieuws

Ayhan Tonca

Apeldoorn 'verseksualiseert' menen verontruste raadsleden. In het centrum hangt op uitgaanstijden een losgeslagen sfeer en jongeren drinken als tempeliers. SGP, ChristenUnie en CDA hebben zich verenigd in een werkgroep. Verbieden helpt volgens CDA-fractievoorzitter Ayhan Tonca niet, jongeren weerbaar maken wel.

07 maart 2008

Bij Apeldoorn denken we niet direct aan 'verseksualisering'.
Het is een landelijk verschijnsel. De jeugd komt steeds eerder in aanraking met seks en drank. In de beeldcultuur wordt seksualiteit losgekoppeld van liefde. Volgens reclames moet alles kunnen. Tijdens de politieke markt op het gemeentehuis hebben we met verschillende groeperingen gediscussieerd over het uitgaansleven en het gedrag van de jeugd. Kinderen van 11 of 12 komen in aanraking met seks en drank, terwijl ze er nog niet aan toe zijn.

 

Vooral op het Caterplein hebben we begrepen.
Dat is het centrum van het uitgaansgebied, komen de problemen bij elkaar. We hebben er een nacht gestaan. Dat was een hele ervaring - een verdacht groepje oudere mannen en vrouwen. Je ziet dan dat kinderen zonder enig probleem een café binnenstappen. Het beleid is dat aan kinderen onder de achttien geen alcohol geschonken mag worden, maar de praktijk is totaal anders. In heel Nederland. Zo bijzonder zijn we niet. We dachten ook dat Apeldoorn geen last had van loverboy-praktijken, totdat een meisje dit probleem tijdens een raadsdebat op de politieke agenda zette.

 

Wat kan de politiek doen?
Raadsleden moeten de seksualisering van de samenleving op de agenda zetten. Deze week presenteer ik samen met Henk van de Berge van de SGP en Miep van der Zee van de ChristenUnie aan de gemeenteraad de resultaten van onze verkenning. Het gaat ons niet om de lengte van rokjes en we willen ook niet moraliseren. Dat is niet de taak van de overheid. We kunnen wel hulpmiddelen bieden waardoor de jeugd weerbaar wordt op het gebied van drankmisbruik, drugs en seks.

 

En wij, ouders en persmuskieten?
Ouders, scholen en de media moeten een voortrekkersrol spelen. Ouders kunnen als opvoeders het goede voorbeeld geven. Op scholen kan duidelijk worden gemaakt dat het niet nodig is om je aan het ideaalbeeld uit reclamespotjes te spiegelen. De media moeten hun verantwoordelijkheid nemen en mensen met respect benaderen. We willen een aanpak die breed is afgestemd door alle hulporganisaties, scholen en ouders. De seksuele voorlichting die op scholen wordt gegeven is technisch. Hoe doe ik een condoom om en hoe werkt de pil. De emotionele kant wordt niet belicht. Het gaat allang niet meer over liefde.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie