Overslaan en naar de inhoud gaan

'Pokerspel bij zorg asielzoekers'

De medische zorg aan asielzoekers wordt aanbesteed. Dit leidt tot onrust, vooral onder werknemers. Vakbond AbvaKabo spreekt van…

Sinds 2000 is de medische zorg voor asielzoekers in handen van zeven regionale stichtingen MOA (Medische Opvang Asielzoekers), die worden aangestuurd door een samenwerking van GGD'en. De zorg wordt betaald door het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Eind 2006 heeft het COA de bestaande contracten met GGD opgezegd en aangekondigd dat er per 1 januari 2009 een nieuw - deels aanbesteed - stelsel komt. Voor de aanbestedingen is de medische zorg aanvankelijk in twee percelen opgeknipt. De preventieve zorg (de 'publieke gezondheidszorg') is en blijft een wettelijke taak van de GGD.

 

De curatieve zorg en de sociaal medische advisering, gebundeld tot één perceel, worden wel openbaar aanbesteed. De inschrijving start vrijdag, eind juni wordt de definitieve gunning verwacht door het COA. De AbvaKabo FNV is niet te spreken over de gang van zaken en is bezorgd voor de positie van de ongeveer vierhonderd MOA-medewerkers (administratieve krachten, verpleegkundigen en artsen). Bondsbestuurder Meindert van den Berg spreekt van een 'onbegrijpelijk en misselijkmakend pokerspel met als inzet de kwaliteit van de medische opvang van asielzoekers', waarbij 'ook de werkgelegenheid van honderden gemotiveerde medewerkers op het spel staat'.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Van den Berg: 'Het COA heeft de contracten over de toeleiding naar de huisartsen opgezegd omdat dat te duur zou zijn. Ze moeten bezuinigen en bij de asielzoekers valt niks meer te halen. De onderhandelingen met de GGD hebben niet tot een aanvaardbaar resultaat geleid, en nu gaan ze dus aanbesteden. Aan wie, is volstrekt ongewis. Gaat het COA zelf de administratie voeren? Ik kan me niet voorstellen dat het wordt gegund aan individuele huisartsen of maatschappen.' Volgens de bestuurder wordt continuïteit van de zorg zo op het spel gezet.

 

Kosten

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Martine Boer, woordvoerster van GGD Nederland, houdt zich op de vlakte. 'Pas als we weten wat het COA wil, kunnen we onderhandelen.' Het COA wil niet gedetailleerd ingaan de gevolgen voor de werkgelegenheid. 'Op termijn', zo erkent een woordvoerder, 'verwachten we wel een daling van de kosten'. De AbvaKabo eist nu baangaranties voor de MOA-werknemers. 'Wij willen niet dat zij of de asielzoekers de dupe worden van een olifantengevecht tussen GGD en COA', aldus Van den Berg.

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in