Overslaan en naar de inhoud gaan

Arnhem helpt asielzoekers aan werk na verruiming regels

Het gaat om nieuwkomers die langer dan zes maanden in Nederland verblijven.

Asielzoeker aan het werk
Asielzoeker Shaban Restom uit Syrië aan het werk bij Deltapark Neeltje Jans, 13 oktober 2023 − ANP/Ramon van Flymen

De gemeente Arnhem lanceert een pakket maatregelen dat asielzoekers moet helpen om mee te doen op de arbeidsmarkt. Na het vervallen van de ‘24-weken-eis’ wil de Gelderse provinciehoofdstad werkgevers informeren en ondersteunen bij het in dienst nemen van nieuwkomers. De zogenoemde ‘Meedoenbalies’ zullen binnenkort ook betaald werk aanbieden.

De Raad van State oordeelde vorige maand dat het UWV niet langer een maximale werkduur van 24 weken per jaar kan opleggen aan asielzoekers. Deze beperking blokkeerde hun volwaardige toegang tot de arbeidsmarkt en strookte niet met het Europees recht, aldus de hoogste algemene bestuursrechter.

Krappe arbeidsmarkt

Het wegvallen van deze eis opent een nieuwe mogelijkheid, ziet de Arnhemse wethouder Mark Lauriks (Werk en Inkomen, PvdA). Gemeenten kunnen asielzoekers sneller laten participeren en werkgevers motiveren hen in dienst te nemen, meent hij. Zijn college is dan ook ‘heel verheugd’ met de opheffing van die ‘24-weken-eis’. ‘Niet alleen kunnen we de extra handen goed gebruiken in deze krappe arbeidsmarkt. Maar belangrijker: iedereen verdient een plek waar je het beste uit jezelf kunt halen’, zegt Lauriks.

Betaald werk

Daarom is het Arnhems college van plan om asielzoekers actief aan te moedigen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Het gaat om nieuwkomers die langer dan zes maanden in Nederland verblijven. De zogenoemde ‘Meedoenbalies’, die vluchtelingen in contact brengen met vrijwilligerswerk, zullen binnenkort ook betaald werk aanbieden. ‘Het uitgangspunt is dat asielzoekers dezelfde behandeling krijgen als anderen die een aanvraag doen. Hiervoor wordt gekeken wat de beste manier is om de balies te ondersteunen’, schrijft de gemeente. Op dit moment werkt Arnhem al met ervaringsdeskundigen die gevlucht zijn en ervaring hebben met inburgeren. 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Taal op de werkvloer

Aan de werkgeverskant wil het stadbestuur eventuele drempels wegnemen en bewustwording creëren. In samenwerking met Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland gaat de gemeente bedrijven informeren en ondersteunen bij het in dienst nemen van asielzoekers. Hierbij wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden bij het begrijpen van de taal op de werkvloer. 

Opvang

Arnhem is niet de eerste gemeente die kansen ziet. De gemeente Dordrecht werkt samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan een pilot om meer asielzoekers naar werk te begeleiden. ‘Deze uitspraak vergroot onze mogelijkheden’, zei wethouder Chris van Benschop (Arbeidsmarkt en Economie, GroenLinks). De Dordtse bestuurder gaf begin dit jaar aan dat haar gemeente bereid is meer mensen op te vangen als zij meer betaald werk kunnen doen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker

Het blijft voortborduren op een stelsel, het asielstelsel, wat failliet is. Er liggen 70.000 aanvragen te wachten op een eerste beoordeling door pas afgeleerde hbo’ers etc. die niet zo snel een baan kunnen vinden. Onze rechtsstaat is opgeblazen tot astronomische proporties. Dat is niet houdbaar. Maar het belangrijkste is dat het stelsel niet bijdraagt aan verzachting van de mondiale vluchtelingen problematiek. Daarnaast is het zeer oneerlijk tegenover mensen die niet kunnen vluchten. Wandel maar naar Ter Apel en als het lukt dan helpen wij U!!! Het is een zeer disfunctioneel stelsel voor hulp aan vluchtelingen.De enige manier - althans als het gaat om opvang in ons eigen land - is er zelf ieder jaar een X aantal elders in de wereld te selecteren. Het Canadese systeem, zoals de schrijver Geert Mak in de NRC heeft voorgesteld. En daarvoor moet het VN verdrag op de helling. Nou en? Verdragen zijn er om bij te stellen als ze niet meer functioneel zijn. Ook het nieuwe migratiepact brengt geen verandering ten aanzien van het concept van het stelsel. Alleen hoeven mensen niet meer naar Ter Apel te komen. Uit het zicht van de Christenunie en GroenLinks kunnen we ze beter terugduwen. Daar gaat het om. Maar het doel, hulp aan vluchtelingen, is uit het zicht.

Op 23 december 2023, 15:22
T. Simpelmans

Ze helpen ze aan werk en aan viersterren hotels.

Op 24 december 2023, 14:57

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in