Nog twintig gemeenten
De vraag is of er in meer gemeenten in Nederland consequenties zullen volgen. Youth for Christ verzorgt het jongerenwerk namelijk voor in totaal twintig gemeenten in Nederland. De begeleidende teksten van de vacatures voor jongerenwerk kunnen namelijk allerminst neutraal genoemd worden. Uit een huidige advertentie voor de gemeente Rotterdam: ‘Bij YfC werken we samen met 150 collega’s en 4000 vrijwilligers aan 1 missie: jongeren in ontmoeting brengen met Jezus Christus en hen leren naar Zijn bedoelingen te leven.’
Seksuele voorlichting: 'onthouding'
Vorige week kwam de gemeente Tilburg ook al in opspraak met betrekking tot jongerenwerk. Het jongerenloket laat seksuele voorlichting aan de jeugd geven door de stichting ‘Gezonde Liefde’. En die is op zijn beurt gelieerd aan het Amerikaanse christenfundamentalistische Free Teens. Op haar website noemt zij zichzelf een 'niet religieuze, educatieve organisatie' die seksuele onthouding propageert onder de noemer van ‘karakteronderwijs’.
Geen zending uit gemeenschapsgeld
De MOgroep, de brancheorganisatie voor Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang vindt dat gemeenten moeten garanderen dat het jongerenwerk in een buurt openstaat voor jongeren en jongerenwerkers uit alle gezindten. Woordvoerster Ineke Smidt: 'Ze mogen geen zending uit gemeenschapsgeld bekostigen. Op zich kunnen gelovige organisatie wel welzijnswerk doen, maar dan op eigen kosten.'
Meer aandacht aanbestedingsbeleid
Wat Smidt betreft is er een uitzondering mogelijk: 'Als mensen de keuze hebben uit verschillende aanbieders is het een ander verhaal. En ook als het profiel van de buurt aansluit bij het signatuur van zo'n organisatie. Ik kan me voorstellen dat een christelijke organisatie op de biblebelt bijvoorbeeld wel prima haar werk kan uitvoeren. Maar dat is een uitzondering. Wij vinden dat gemeenten meer aandacht zouden moeten besteden aan hun subsidie- en aanbestedingsbeleid.'
Gemeentelijk jongerenwerk gekaapt door christenen
De manier van Europees, openbaar aanbesteden van jongerenwerk door gemeenten begint barsten te vertonen. Gisteren stapte…
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Van een gemeente met een democratisch samengestelde raad (en dus divers) mag je verwachten dat zij hun beleid formuleren met een doelstelling. In dit geval betreft het, het jeugdbeleid. Bij de uitvoer moet gekeken worden naar het doel. En hiervoor telt: niet het middel heiligt het doel!. Jeugbeleid is voor iedereen. Geloofsovertuiging in de uitvoer van diit beleid past dus niet. Dát mogen de mensen verwachten van een overheid die niet overwegend christelijk is en democratisch gekozen is. De heer Nijland geeft een verkeerd voorbeeld: de humanisten stelt de menselijke waardigheid als doel. Zonder oordeel des persoons. Voor Christelijke uitvoerorganen als Youth for Christ en Free Teens telt een ander doel dan de algemene doelstelling in een jeugdbeleid. Dát moge duidelijk zijn.
De Baarsjes kennend, het is een multiculturele wijk geworden waar ook heel veel moslims wonen. Hen tot Christus brengen is in hun ogen geloofsafval prediken. Terecht dat de voorzitter aftreedt. YfC zal daar geen ''neutraal werk'' kunnen doen en wil YfC aan zending willen doen, dan zal men dat uit eigen portemonnee moeten betalen en niet uit gemeenschapsgeld. Ook wonen er nog allochtonen in De Baarsjes die evenmin van christelijke zending gediend zijn.
De liefde van Christus overwint alles!
Youth for Christ heeft voor jeugdwerk dat niet missionair gericht is een aparte organisatie opgericht: The Mall. Daarmee is meegedaan aan een aanbesteding, net zoals een bouwbedrijf met christelijke eigenaren aan een aanbesteding voor bouwprojecten mee kan doen. Daar kwamen ze heel duidelijk als beste uit. Nadat er een contract voor 4 jaar was afgesloten kwamen er aanvullende eisen, waaraan Youth for Christ tegemoet is gekomen, terwijl ze dat niet had hoeven doen, omdat het contract al was gesloten! Er is iets fout gegaan met het online zetten van een advertentie voor een jongerenwerker, toen dit is ontdekt heeft Youth for Christ die direct in orde gemaakt.
Dat politici nu willen breken met Youth for Christ, terwijl deze organisatie doet wat in het contract staat, en zelfs meer dan in het contract staat (!), getuigt van onbehoorlijk bestuur. Dit zou contractbreuk zijn op basis van onderbuikgevoelens.
Er is goede samenwerking met tussen medewerkers van YfC en de ambenaren. Verder heeft de VVD in stadsdeel de Baarsjes geconstateerd dat de werkwijze van YfC goed werkt. De VVD is volgens mij geen partij die getypeerd kan worden als een fan van missionair jongerenwerk met overheidsgeld. Misschien hebben ze bij de VVD, net als bij het dagelijks bestuur en de ambtenaren van de Baarsjes, een zakelijker insteek en meer verstand van aanbestedingen dan de raadsleden van GroenLinks, D66 en PvdA?
Het komt allemaal erg overspannen over en mijn inziens wordt er een politiek steekspel gespeeld over de rug van YFC en de jongeren in de Baarsjes.
Sommige partijen lijken op het ene moment groot voorstander van vrijheid van meningsuiting en op het het andere moment wel heel principieel te worden. Met name de laatste reactie op dit forum versterkt dit beeld.