Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa

Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).

15 maart 2016

Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa. Dat blijkt uit onderzoek naar drugsresten in het afvalwater in meer dan vijftig Europese steden door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Zowel van cannabis als MDMA, de werkzame stof in xtc, werden de meeste resten in het Amsterdamse water gevonden. Qua cocaïne moest Amsterdam alleen Londen voorlaten.

Canabis
Op het gebied van cannabis komt nummer twee Barcelona niet eens bij Amsterdam in de buurt. In de hoofdstad werd 469,4 milligram per 1000 inwoners per dag aangetroffen. In Barcelona was dat 165,7 milligram. Utrecht en Eindhoven staan na Antwerpen, Parijs en Lausanne zesde en zevende.
 

MDMA
Bij MDMA was het verschil kleiner. Amsterdam had met 150,5 milligram per 1000 inwoners per dag bijna het dubbele van nummer twee Utrecht, waar 86 milligram in het water werd gevonden. Londen is de stad met het meeste cocaïnegebruik (737,3 milligram per 1000 inwoners per dag), maar Amsterdam komt daarbij dicht in de buurt met 716,4 milligram.

Metamfetamine
De meeste amfetaminen worden in Antwerpen in het water gevonden; Eindhoven staat hier op de tweede plaats. In het Finse Lahti, dat derde staat, werden fors minder amfetaminen aangetroffen. Metamfetaminen gaan grotendeels aan Nederland voorbij. Oslo is de Europese hoofdstad voor wat betreft deze drug. Amsterdam is wel de Nederlandse koploper voor wat betreft metamfetaminengebruik. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
drugs door de plee spoelen, provinciale barbaren
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Vertel eens iets nieuws! Dat is al jaren zo en zal het gedoogbeleid ook zo blijven. Dat dit gedoogbeleid al in onze hoofdstad verworden is tot legalisering van drugs, is ook al langer duidelijk. De binnenstad verloedert. Zelfs de waterzuivering kan de vervuiling niet aan.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het wordt hoog tijd dat de Europese Unie een aantal drugs vrij gaat geven, zodat de criminaliteit afneemt en politie en justitie weer echt tijd krijgen voor het waarborgen van de veiligheid van burgers. De Noord-Afrikaanse maffia terroriseert nu de publieke ruimte. Een afgehakte kop in een portiek was wel een nieuw dieptepunt in deze drugsoorlog. De politie voert nu een zinloze en gevaarlijke strijd tegen de drugsmaffia. Wie drugs wil gebruiken om aan de rauwe werkelijkheid te ontsnappen, moet dat maar doen. Laat de prijzen maar enorm hard dalen.
Vincent de Ruijter
Ik sluit me volledig aan bij Hannes. Decriminaliseren en reguleren van kwaliteit kun je alleen maar bereiken door legalisatie. Ooit was gedogen het vrucht van een liberaal gedachtegoed, tegenwoordig meer van een conservatieve...

@ Johannes, hoe kom je erbij dat de binnenstad van Amsterdam verloedert? Amsterdam ligt er vele malen beter dan pakweg enkele decennia geleden. Wat wel aangepakt mag worden is het eenzijdige aanbod voor toeristen: souvenirshops, coffeeshops, cafe en bars etc.
Advertentie