Amersfoort stopt voortrekken eigen huurders
B en w van Amersfoort sluiten medewerkers van de gemeente, makelaarskantoor Zinnig Beheer en Meer en beheerder SRO voortaan uit van de tijdelijke verhuur van onteigende woningen. Ze nemen deze maatregel om 'alle schijn van belangenverstrengeling en ongeoorloofde bevoordeling' te voorkomen.
Parels
Hans van Wegen van de Burgerpartij Amersfoort (BPA) is ‘heel blij’ met deze maatregel. De BPA stelde in december en januari vragen over de verhuur van twaalf onteigende woningen aan medewerkers van de SRO en de gemeente. Van Wegen: ‘Het gaat om boerderijtjes, de parels van de in totaal 90 onteigende woningen. Het is wel heel toevallig dat juist deze woningen zijn verhuurd aan mensen die banden hebben met de SRO en de gemeente.’
Geen misbruik
De gemeente is opdrachtgever van de verhuur, Zinnig Beheer en Meer treedt op als verhuurmakelaar en SRO voert het meeste onderhoudswerk uit aan de panden. SRO is een verzelfstandigde gemeentelijke dient. Het gemeenteonderzoek toont aan dat de medewerkers van de SRO en hun familieleden ‘door hun positie’ beter op de hoogte waren over de beschikbaarheid van mogelijke aantrekkelijke woningen. Maar ambtenaren van de afdeling grondzaken en medewerkers van de SRO hebben verklaard ‘nimmer aanwijzingen of opdrachten te hebben gegeven aan Zinnig Beheer en Meer om een bepaalde woning aan een bepaalde persoon toe te wijzen.’ Zinnig Beheer en Meer bevestigt dit. Van direct misbruik van posities van bepaalde medewerkers zou dan ook niets zijn gebleken.
Integriteit
Het rapport constateert dat geen van de betrokken medewerkers de integriteitsvraag expliciet aan zijn leidinggevende heeft voorgelegd. In juli 2008 is het integriteitsbeleid bij SRO en Zinnig Beheer en Meer aangescherpt. In een overeenkomst met de gemeente Amersfoort staat dat de medewerkers van de betrokken parijen ‘elke tegenstrijdigheid van belangen tussen persoonlijke en zakelijke activiteiten (dienen) te vermijden.’ Als een van de partijen het vermoeden heeft dat de naleving van deze overeenkomst in het geding komt, ‘zal deze partij de andere partij daarvan terstond op de hoogte stellen.’ In en brief aan de gemeenteraad constateren b en w dat het integriteitsbeleid in de jaren voorafgaande aan deze overeenkomst ‘niet naar de geest van deze bepaling is beleefd en nageleefd’.
Ons kent ons
Van Wegen (BPA) wijst er op dat de integriteit van de SRO ook bij de brand in het Armando-museum ter discussie stond, toen de zoon van de chef van de SRO als loodgieter aan de slag was. Deze loodgieter is een van de verhuurders van de twaalf onteigende panden. Volgens Van Wegen neemt de SRO het niet zo nauw met de intergriteitsregels omdat Amersfoort ‘al 55 jaar wordt bestuurd door coalities waar de PvdA altijd deel van uitmaakt. Die vindt deze ons kent ons mentaliteit heel normaal.’
De gemeente wil dat het makelaarskantoor meer aandacht aan informatie en publiciteit over de mogelijkheden van tijdelijke verhuur gaat geven.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.