Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn laat gemeenten niet vastlopen met langdurige zorg

Van Rijn: ,,Deze staatssecretaris is niet een staatssecretaris die een wet regelt en dan zegt: de gemeenten zoeken het maar uit."

16 maart 2014
Als gemeenten volgend jaar vastlopen met de nieuwe aanpak voor de langdurige zorg, is het kabinet bereid met ze om tafel te gaan. ,,Deze staatssecretaris is niet een staatssecretaris die een wet regelt en dan zegt: de gemeenten zoeken het maar uit. Het is ook geen hervorming om het hervormen’’, aldus verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) zondag in het tv-programma Buitenhof.
Elk dubbeltje omdraaien Het kabinet hervormt de langdurige zorg. Het wil zo een einde maken aan de stijgende kosten in deze zorg en het mogelijk maken dat ouderen en chronisch zieken langer thuis kunnen wonen. Volgens Van Rijn is de andere koers nodig: we moeten elk dubbeltje omdraaien om de zorg voor oudere, kwetsbare mensen overeind te houden, stelt hij.
Anders doen met minder geld

In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat gepaard met in elk geval een bezuiniging van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging. Van Rijn: ,,We vragen de gemeenten niet alleen overheidstaken uit te voeren met minder geld, maar ook om het anders te doen. Bijvoorbeeld met de dagbesteding en de wijkverpleegkundige zorg waar meer rekening kan worden gehouden met iemands persoonlijke omstandigheden.’’

Kijken of extra geld voldoende is

Dat een deel van de gemeenten meer geld nodig denkt te hebben om de zorgtaken te kunnen uitvoeren, verontrust Van Rijn niet. Maar hij belooft niet nu al extra geld. ,,Ik denk dat we heel ver kunnen komen, mocht dat niet zo zijn dan gaan we ernaar kijken.’’ En: ,,Voor het overgangsjaar 2015 is er extra geld. We kijken of dat voldoende is’’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je kunt bij weinig mensen afgaan op hun blauwe ogen en zeker niet bij het thans vigerende Kabinet (Rijksoverheid), dat bij wijze van spreken morgen al kan omvallen. Zonder garanties op papier kan je nergens op terugvallen. Gemeenten moeten weten wat hun in dat opzicht te doen staat.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat een decadent geleuter van een bestuurder. Onderwijl worden er duizenden thuiszorgmedewerksters ontslagen en wie mag blijven, krijgt slechts 9,50 per uur !

Typisch Hollands om wel te protesteren tegen sweatshops in Bangladesh, maar het onrecht in eigen land niet te willen zien. Calvinistische hypocresie. En de Nederlanders zelf slapen rustig verder achter laptop en TV. En zo krijgt elk volk de regering en het bestuur dat ze verdienen.

Advertentie