Advertentie
sociaal / Nieuws

Akkoord over hogere tarieven jeugdbescherming Brabant

De Brabantse jeugdzorgregio's en de vier in Brabant werkzame instellingen voor jeugdbescherming (Gecertificeerde Instellingen) hebben een principeakkoord bereikt over tariefsverhoging. De tarieven voor dit jaar gaan met zo’n zeven procent omhoog. Die voor volgend jaar met negen procent.

05 juli 2021
contract---werk---arbeidsovereenkomst.jpg

De Brabantse gemeenten en de vier in Brabant werkzame instellingen voor jeugdbescherming (Gecertificeerde Instellingen) hebben een principeakkoord bereikt over tariefsverhoging. De tarieven voor dit jaar gaan met zo’n zeven procent omhoog. Die voor volgend jaar met negen procent.

Dispuut

De Jeugdautoriteit heeft in het dispuut tussen de Brabantse jeugdzorgregio’s (gemeenten) en de vier GI’s gemiddeld. Begin dit jaar werd zij ingeschakeld omdat de partijen er onderling niet uitkwamen. De Jeugdautoriteit heeft onderzoek gedaan naar de in Nederland geldende tarieven voor GI’s. Zij adviseerde de Brabantse jeugdzorgregio’s zich daarbij aan te sluiten. Dat advies is overgenomen door de bestuurlijke vertegenwoordiging van de Brabantse jeugdzorgregio’s en de GI’s. De afzonderlijke gemeenten moeten er nog mee instemmen. De voorgenomen tarieven gelden deels met terugwerkende kracht.

 

Werklast

In Brabant zijn Jeugdbescherming Brabant (JBB), de William Schrikker Stichting, het Leger des Heils en Jeugd Veilig Verder (alleen in Zuid Oost Brabant) actief. Na de zomer maken de Brabantse gemeenten en deze vier GI’s afspraken over inhoudelijke beleidskeuzes en daarbij passende tarieven. Daarbij zal rekening worden gehouden met de complexiteit van het werk en de werklast. In navolging van Jeugdzorg Nederland stelde onder meer JBB eerder dat die werklast met een kwart moet worden verlaagd en de tarieven met eenzelfde percentage wordt verhoogd.    

 

Verscherpt toezicht

JBB zit in de (financiële) problemen. Die worden onder meer veroorzaakt omdat JBB jarenlang onder de kostprijs heeft moeten werken omdat gemeenten geen faire tarieven betalen, stelde JBB-bestuurder Rinda den Besten vorige maand in Binnenlands Bestuur. Niet veel later maakte de instelling bekend een cliëntenstop te moeten invoeren. Een onaangenaam verraste minister Dekker (rechtsbescherming) heeft daarop de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gevraagd zowel alle Brabantse gemeenten als de vier GI’s onder verscherpt toezicht te stellen. De Kamer is uiterst bezorgd over de problemen bij de Brabantse jeugdbeschermingsinstellingen, als ook elders in het land. Dinsdag is er een zogeheten tweeminutendebat over de jeugdbescherming, waar Kamerleden moties kunnen indienen.

 

Cliëntenstop blijft

Met het nu gesloten akkoord verbetert de liquiditeit van JBB, zo laat een woordvoerder weten, maar de cliëntenstop kan niet worden opgeheven. 'De problematiek is bredce dan tarieven alleen. Op dit ogenblik zijn wij met de ketenpartners hard aan het werk om een oplossing te vinden voor de cliëntenstop.'

Tussen de gemeenten en JBB worden momenteel gesprekken gevoerd over ook de andere problemen waarmee de instelling kampt, zoals de hoge caseload, het hoge ziekteverzuim en het grote verloop van personeel. 'Vanuit JBB zien we dat iedereen de urgentie en het belang inziet en gezamenlijk gemotiveerd is om naar een oplossing toe te werken', aldus de woordvoerder van JBB. 'De gesprekken verlopen constructiref', stelt de woordvoerder namens alle gemeenten. 'We kijken naar oplossingen voor de korte termijn en richten ons daarnaast ook op de langere termijn, dus voorbij deze cliëntenstop.'

 

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie