Advertentie
sociaal / Nieuws

Onderhandelingsakkoord persoonlijke verzorging in prullenbak

Haarlemmermeer stemt niet in met het onderhandelingsresultaat over de persoonlijke verzorging dat gemeentekoepel VNG en staatssecretaris Van Rijn medio december bereikten. Wethouder Steffe Bak (welzijn, CDA) hoopt dat andere gemeenten het standpunt van Haarlemmermeer volgen.

09 januari 2014

De gemeente Haarlemmermeer stemt tegen het onderhandelingsresultaat over de persoonlijke verzorging dat gemeentekoepel VNG en staatssecretaris Van Rijn medio december bereikten. ‘We krijgen het financieel niet rond’, stelt wethouder Steffe Bak (welzijn, CDA), die hoopt dat andere gemeenten het standpunt van Haarlemmermeer volgen.

Eerste standpunt

Voor zover bekend is de Noordhollandse gemeente de eerste die zijn standpunt openbaar maakt. Het college van Leiden neemt dinsdag een besluit. Het advies van wethouder Roos van Gelderen (jeugd, zorg en welzijn, SP) aan haar collega’s is echter om tegen te stemmen. De gemeente Den Haag heeft de VNG om aanvullende informatie gevraagd. De financiële paragraaf is voor meerdere uitleg vatbaar. Pas als daarover duidelijkheid is, kan een besluit worden genomen, zo laat de woordvoerder van wethouder Karsten Klein (welzijn, CDA) desgevraagd weten. Gemeenten kunnen tot 15 januari bij de VNG hun stem uitbrengen.


‘Volstrekt onvoldoende’

De bezuinigingen op de huishoudelijke zorg en begeleiding konden ternauwernood worden opgebracht mét persoonlijke verzorging in het gemeentelijk takenpakket, stelt Bak. Nu de VNG akkoord is gegaan met het besluit van Van Rijn om de persoonlijke verzorging bij de zorgverzekeraars onder te brengen, is de bezuinigingsdoelstelling niet te halen. Bak: ‘Dat gaat ten koste van onze burgers, en daar sta ik voor. We zijn nu niet in staat om maatwerk te leveren.’ De flankerende maatregelen waarover tijdens de onderhandeling tussen het VNG-bestuur en de staatssecretaris overeenstemming is bereikt, zijn volgens de wethouder ‘volstrekt onvoldoende’.


Niet tot iedere prijs

Hij vindt het absurd dat de VNG het akkoord überhaupt heeft gesloten. De VNG ging − op verzoek van haar leden − de onderhandelingen in om de persoonlijke verzorging alsnog volledig in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) onder te brengen. Zoals bekend is dat niet gelukt. ‘Bij onderhandelingen is het zo dat je toewerkt naar een uitslag waar onderhandelingspartijen tevreden mee kunnen zijn. Je probeert tot consensus te komen, maar niet tot iedere prijs. Je kunt er dus ook nìet uitkomen’, aldus Bak. Als hij onderhandelaar was geweest, had hij het akkoord niet gesloten.


Onhaalbaar

Medio december, net nadat het onderhandelingsresultaat openbaar werd gemaakt, reageerde de Leidse wethouder Van Gelderen uiterst kritisch. De tegenargumenten van een krappe maand geleden, staan nog steeds overeind. Evenals Bak stelt ze dat de budgetkortingen onhaalbaar zijn. Van Gelderen maakt zich grote zorgen over de uitvoering van de Wmo.


Tegenstemmen

Haar collega’s uit G32-gemeenten staan overwegend kritisch tot zeer kritisch over het resultaat dat de VNG met een positief resultaat aan alle leden heeft voorgelegd, weet Van Gelderen. Dat wil nog niet zeggen, zo tekent ze daarbij meteen aan, dat dit ook allemaal tegenstemmen gaat opleveren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Ethica en filosofe Heleen Dupuis (die ik zeer hoog acht) heeft scherp geformuleerd waar het heen gaat: http://www.trouw.nl/tr/nl/5116/Filosofie/article …
RA / adviseur
Jos, Zonder het artikel te lezen weet ik wat een VVD’er met een beschaafde staat omgaat: slopen.

Kijk bijvoorbeeld naar: de kunst, verzorging, onderwijs, openbaar vervoer.

Houd in je gedachten de banken en multinationals. Je moet straks naar film ‘The Wolf van Wall Street’ kijken. Dan weet je zeker wie is de échte wolf en wie is de slachtoffer.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zoals al eerder aangegeven moet de VNG voor de decentralisaties gewoon rijksgaranties afdwingen. Niets is redelijker dan dat dit proces voor gemeenten in ieder geval minimaal budgettair neutraal verloopt. Dat had ook de uitkomst van de onderhandelingen moeten zijn.

Overigens gaat het hier om kabinetsbeleid, waarvoor de PvdA net zo verantwoordelijk als de VVD. We moeten het wel helder houden!
Froggy
Kon je anders verwachten van het VNG ? Met een top bestaande uit Voorzitter Jorritsma (VVD) en Directeur Kreins (PvdA) *. Die 2 raspolitici gaan echt niet dwarsliggen als dit kabinet van VVD en PvdA iets wil.* Er is ook nog een Directeur de Vet (CDA). Maar dat is slappe hap. Heeft helemaal niets in te brengen bij die 2 potige wijven.
Fritz
Het lijkt mij een goede zaak als alle (oud) politici verdwijnen bij de VNG. Laat hen plaatsmaken voor personen buiten dat zeer kleine ons-kent-ons kringetje dat met elkaar moet onderhandelen maar elkaar evenzo de lucratieve baantjes toeschuift en elkaar van haver tot gort kent. Maak van de VNG weer een echte belangenvereniging voor gemeenten die werkelijk met de vuist op tafel durven te slaan en zich niet slaafs opstelt richting kabinet.
Advertentie