Advertentie
sociaal / Nieuws

Afname bijstandsontvangers stagneert

Eind 2022 stroomden er meer personen de bijstand in dan eruit.

31 mei 2023
UWV Rotterdam
UWV RotterdamANP / Peter Hilz

Al acht kwartalen achtereen ligt het aantal bijstandsontvangers lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel worden de jaar-op-jaarverschillen kleiner. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Eind maart ontvingen in totaal 397 duizend mensen tot de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering. Al drie kwartalen op rij is het aantal bijstandsontvangers gelijk en ligt het op het laagste niveau sinds begin 2013. Ten opzichte van vorig jaar maart waren er 9 duizend bijstandsontvangers minder.

Sterkste afname

In de leeftijdsgroep 27- tot 45-jarigen nam het aantal bijstandsontvangers het sterkst af. De teller stond eind maart op 134 duizend. Wel is die afname iets minder geworden. Eind maart ging het om 5 procent; eind december 2022 was dat nog bijna 6 procent. Het aantal 45-plussers met bijstand – eind maart 228 duizend – nam ook af, zij het minder snel. In de afgelopen twee kwartalen ging het om iets meer dan 1 procent (ten opzichte van een jaar eerder).

Jongeren

Het aantal jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering vormt een veel kleinere groep. Eind maart ging het zo’n 35 duizend jongeren. Dit zijn er ongeveer evenveel als een jaar eerder. Eind september en eind december 2022 waren de jaar-op-jaardalingen in deze groep nog bijna 5 en 2 procent.

Hogere instroom

Toch lijkt het einde in zicht. In het vierde kwartaal van 2022 stroomden er meer personen de bijstand in dan eruit. Voor het eerst sinds begin 2021 overtrof de instroom (20,8 duizend) de uitstroom (18,3 duizend).

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie