Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal Wajongers dreigt te verdubbelen

Ingrijpen bij de regeling voor jonggehandicapten is noodzakelijk, anders verdubbelt het aantal Wajongers de komende 30 jaar en lopen de kosten uit de hand.

07 oktober 2011

Ingrijpen bij de regeling voor jonggehandicapten is noodzakelijk, anders verdubbelt het aantal Wajongers de komende 30 jaar en dreigen de kosten uit de hand te lopen. Daarvoor waarschuwt een aantal onderzoekers vrijdag in een uitgave van het Centraal Planbureau (CPB).

Meer dan verdubbeling
Jaarlijks komen er 16.000 tot 17.000 Wajongers bij. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met zo'n tien jaar geleden. De afgelopen jaren zijn volgens de onderzoekers mensen die vroeger in de bijstand zaten door gemeenten naar de Wajong gedirigeerd. Dat was voor gemeenten financieel aantrekkelijker omdat ze overschotten bij de bijstandsuitkeringen zelf mochten houden.

ADHD
Het aandeel van mensen met fysieke of psychische klachten is de afgelopen tien jaar ongeveer gelijk gebleven. Vooral jongeren met een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD, doen steeds meer een beroep op de Wajong-regeling. In de Wajong, die jonggehandicapten van een uitkering voorziet, zitten nu ongeveer 200.000 mensen.

Terecht
Divosa-voorzitter René Paas is niet verbaasd over de groei van het aantal Wajongers. 'Met de invoering van de Wet werk en bijstand vroeg de politiek gemeenten scherper te kijken of mensen terecht een bijstandsuitkering kregen. Het is dus logisch en terecht dat gemeenten mensen die in aanmerking komen voor een Wajong uitkering uit hun bestand hebben gefilterd en hebben overgedragen aan de Wajong,' zo verklaart hij de toename van het aantal Wajongers. Paas benadrukt dat mensen ‘alleen een Wajong uitkering krijgen als zij aan de criteria voldoen.’ Gemeenten hebben geen invloed op de toekenning van een Wajong uitkering.

 

Onderscheid

Als de kabinetsplannen doorgaan om de bijstand samen te voegen met de sociale werkvoorziening en grote delen van de Wajong, zal het onderscheid tussen de regelingen in de toekomst wegvallen. De Wajong zal dan alleen nog maar bestaan voor mensen die ‘volledig en duurzaam arbeidsongeschikt’ zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie