Advertentie
sociaal / Nieuws

18,9 miljoen aan zorgfraude opgespoord

Zorgverzekeraars sporen steeds meer fraude op met declaraties van zorgverleners. Vorig jaar bracht controle achteraf in totaal voor 18,9 miljoen euro aan oneigenlijk in rekening gebrachte zorgkosten aan het licht. Een jaar eerder werd nog voor 11,1 miljoen euro aan zorgfraude geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland verzamelde.

13 juli 2017

pgb

Net als in 2015 werd ook in 2016 veruit het meest gefraudeerd met pgb-budgetten (13,5 miljoen). Op de tweede plaats staat fraude in de wijkverpleging (ruim twee miljoen). Zorgverzekeraars maken zich zorgen om de toename van fraude in die sector, stelt de branchevereniging, en daarom intensiveren zij hun inspanningen tot opsporing.

Per ongeluk

Verzekeraars spreken van fraude wanneer sprake is van bewust of opzettelijk handelen waarmee onterecht voordeel wordt behaald. De branche maakt onderscheid tussen gevallen van fraude en gevallen waarin kosten per ongeluk onterecht worden gedeclareerd. Dat declareren gaat steeds beter. Werd in 2015 nog voor een bedrag van in totaal 485 miljoen euro per abuis ingediend, een jaar later gebeurde dat nog met 367 miljoen euro. 'Voor zover de zorgverzekeraars hebben kunnen constateren, voegt een woordvoerder toe. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
En als er dan blijkt te zijn gefraudeerd, krijgt de zorgverlener natuurlijk het te veel betaalde geld terug. Maar krijgt de betrokken burger dan ook een deel van zijn eigen bijdrage terug? Niet dus.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
W. Woortman / ZZP
De meeste fraude wordt gepleegd door het medische systeem zelf die het mogelijk maakt dat ziekenhuizen met dubbele pen kunnen schrijven en artsen die dubbele afspraken maken, medicijnen die niet opgehaald worden maar wel berekend worden en zo gebeurt er nog veel meer.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie