Advertentie
sociaal / Nieuws

'Langer leven door goede jeugdgezondheidszorg'

Brancheorganisatie ActiZ vond ook dat de levensverwachting van een gezonde Nederlander stijgt dankzij een goede jeugdgezondheidszorg.

03 april 2012

De levensverwachting van een gezonde Nederlander stijgt gemiddeld met een jaar dankzij een goede jeugdgezondheidszorg. Ook levert elke euro die nu in de sector wordt geïnvesteerd, 11 euro op aan voorkomen zorgkosten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van brancheorganisatie ActiZ.

Vroeg signaleren

De winst wordt vooral geboekt dankzij vaccinaties. Ook worden veel kosten voorkomen, doordat afwijkingen en problemen bij kinderen tussen 0 en 4 jaar oud vroeg worden gesignaleerd. Zo kan bijvoorbeeld bij aangeboren gehoorbeschadiging al vroeg met therapie worden begonnen. In totaal wordt er aan jeugdgezondheidszorg 433 miljoen euro per jaar uitgegeven. Uiteindelijk scheelt die investering 5,6 miljard aan latere kosten.

Effectiviteit 

ActiZ liet het onderzoek uitvoeren, omdat Tweede Kamerleden vragen hadden over de effectiviteit van de jeugdgezondheidszorg. Ook wil de organisatie van zich laten horen, nu er wordt onderhandeld over verdere bezuinigingen, aldus een woordvoerster.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie