/ Blog

De gezonde stad als uitlaatklep voor young professionals

De gezonde stad als uitlaatklep voor young professionals.

11 maart 2021

De tijd gaat snel. Zeker tijdens een pandemie. Deze tijd vergelijk ik wel eens met de film Groundhog Day, een Amerikaanse komedie waar een chagrijnige weerman een reportage in het kleine plaatsje Punxsutawney maakt. Hij wordt iedere morgen op dezelfde dag, opnieuw wakker. Het plot vind ik op deze periode lijken, de dagen vloeien in elkaar over. Net zolang als dat Nederland in deze crisis zit, werk ik bij Arcadis. Benieuwd hoe ik de sleur doorbreek en het leuk maak voor mezelf?

Afbeelding

 

Er is steeds meer behoefte aan versoepelingen. Ook bij mij is de rek er een beetje uit. Het keiharde (thuis)werken, uren videobellen en de diffuse grens tussen werk en privé raken mij. Na dagen van thuiswerken in mijn kamer van 10 vierkante meter komen de muren wel eens letterlijk op me af. Ik heb daarom drie uitlaatkleppen die mijn coronasleur doorbreken en de hoeveelheid schermtijd een stuk dragelijker maken. De stad Amsterdam waar ik woon, helpt me daarbij.

 

Ga sporten
Bewegen is mijn antwoord op veel problemen. Het voorkomt mentale klachten en houd je immuunsysteem op peil. Het is ongelooflijk hoe een sportsessie mijn hoofd leegmaakt en mij nieuwe, frisse energie geeft. Ik wil fitter uit deze Corona periode komen. Makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de fysieke sportlocaties gesloten zijn. Toch is er ontzettend veel mogelijk! Fietsen, hardlopen en calisthenics kun je gemakkelijk buiten doen. Voor mij leidt het bijna tot een uit de hand gelopen hobby: ik fietste afgelopen jaar een rondje Noord-Holland.

 

Niet zo sportief?
Maak dan een wandeling, dit is echt goed voor alles. Voor je fysieke en mentale gezondheid, het werkt ontspannend en vermindert stress. Naast het verbeteren van je productiviteit en energiebalans, draagt het bij aan creativiteit. Het idee voor deze blog ontstond tijdens een rondje wandelen. Vind je het lastig om een wandeling tijdens je werkdag in te plannen? Probeer de app Ommetje, waarmee je vrienden, familie en collega’s kan uitdagen voor een eigen wandelcompetitie.

 

Ga naar buiten
Een bezoekje naar buiten en dan vooral de natuur ingaan maakt mij gelukkiger, gezonder en ook creatiever. Als ik buiten ben, geniet ik met volle teugen van het mooie winter- en lenteweer. Heerlijk ontspannen in de openbare ruimte, zoals in een van de parken met veel collectief groen.

 

De gezonde stad
Mijn uitlaatkleppen tegen coronamoeheid hebben twee dingen gemeen: ze vinden plaats in de stad en hebben te maken met gezondheid en groen. Volgens het onderzoek van Arcadis naar de Gezonde Stad is onze alledaagse omgeving een integraal onderdeel van gezondheid en speelt het een fundamentele rol hoe gezond we zijn, als individu en als gemeenschap. Daarom zijn sommige mensen gezonder dan anderen, omdat zij bijvoorbeeld meer toegang hebben tot groen.

 

Hoe het er nu uitziet, moeten we leren leven met corona en is het digitale werken een blijvertje. Het is slim als steden nu inzetten op het maken van integrale plannen die rekening houden met de behoefte van de toekomstige inwoners: de jongeren van nu! Zodat zij in de toekomst genoeg uitlaatkleppen hebben om de dagelijkse sleur te doorbreken. In mijn ogen moeten steden meer groen in die integrale plannen opnemen. Groen in de stad verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, reduceert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, vermindert geluidshinder en helpt tegen hittestress. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Tel daarbovenop het sturen op een autoluwe stad met meer oog voor fietsers en voetgangers en de gezonde stad is binnen handbereik.

 

Net zoals in Amsterdam is het in sommige steden nog best even zoeken naar een plek om je uitlaatklep in de praktijk te brengen. Ik vind gelukkig nog genoeg mogelijkheden. En als we goed sturen, komen er in de stad van de toekomst nog een stuk meer. Dan is die dagelijkse sleur zo doorbroken!  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.