Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Enschede mag niet met hoge boetes experimenteren

Enschede wilde een keiharde aanpak van zwerfafval. Maar het rijk steekt daar een stokje voor. En biedt een alternatief.

ANP
20 december 2024
zwerfvuil in park
Shutterstock

Enschede mag geen boetes van 1.000 euro gaan uitdelen aan mensen die afval op straat gooien. Dat schrijft een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een brief aan het bestuur van de gemeente.

Chief Information Security Officer

de provincie Noord-Holland
Chief Information Security Officer

Beleidsontwikkelaar voorzieningen

Gemeente Deurne
Beleidsontwikkelaar voorzieningen

Schoonste stad

'Enschede schoonste stad van Europa', heet de motie die de gemeenteraad heeft aangenomen. De raad stelde voor aan de landelijke overheid te vragen of het mogelijk was een tijdelijke proef te organiseren met de boetes van 1.000 euro, 'of een vergelijkbare maatschappelijke werkstraf' zoals vuilprikken.

Geen bepalingen

Dat idee wijst het ministerie af. 'De wet kent geen bepalingen om ten aanzien van boetes te experimenteren', staat in de brief namens justitieminister David van Weel (VVD). Afval laten slingeren is volgens de ambtenaar niet ernstig genoeg voor zo'n hoge boete. 'Ik wil het wegwerpen op straat van een blikje, fastfoodverpakking of andere rotzooi geenszins bagatelliseren, maar een boete moet wel proportioneel zijn.' Volgend jaar gaat de landelijke maximumboete voor zwerfafval van 160 naar 170 euro.

Dwangsom

Het ministerie stelt een alternatief voor: een last onder dwangsom om te voorkomen dat mensen na een boete opnieuw afval op straat gooien. Hoe hoog die dwangsom is, mag de gemeente zelf bepalen. 'Voor zo'n pilot heeft u mijn toestemming niet nodig.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie