Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groei woningvoorraad door nieuwbouw nog geen 1 procent

De gemeente Zoeterwoude kende relatief de grootste groei woningen door nieuwbouw. Hier groeide de woningvoorraad met 4,8 procent.

16 februari 2024
Woningbouw
Pixabay

In 2023 zijn in Nederland ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is iets minder dan de bijna 75.000 nieuwbouwwoningen uit 2022, maar ligt wel boven het gemiddelde van ruim 61.000 in de afgelopen tien jaar. Amsterdam kende vorig jaar het hoogste aantal nieuwbouwwoningen.

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Landschap

Gemeente Bloemendaal
Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Landschap

Leidinggevende Bedrijfsvoering

Gemeente Meierijstad
Leidinggevende Bedrijfsvoering

8,2 miljoen woningen

De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw kwam in 2023 uit op 0,9 procent. Per saldo is de woningvoorraad in 2023 toegenomen tot 8,2 miljoen woningen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Dalende trend

De daling van het aantal nieuwbouwwoningen in 2023 komt overeen met een dalende trend in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen in de afgelopen twee jaar. Van 2019 tot 2021 liep dit aantal nog op, maar sindsdien neemt het cijfer af. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst.
De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is circa twee jaar.

Flevoland

De woningvoorraad groeide volgens de CBS-cijfers door nieuwbouw relatief het sterkst in Flevoland, met 1,6 procent. In de provincies Limburg, Friesland en Drenthe kwamen met 0,6 procent naar verhouding de minste woningen tot stand. In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 17.000. In Noord-Brabant (12.000) en Noord-Holland (bijna 11.000) werden ook veel nieuwbouwwoningen gerealiseerd.

Rotterdam

In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd, 4.500. Dat is een toename van de woningvoorraad van 1 procent. Met deze nieuwbouwwoningen erbij heeft de gemeente Amsterdam nu 480.000 woningen. Na Amsterdam werden in Rotterdam de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd: 3.200. De gemeente Zoeterwoude kende relatief de grootste groei woningen door nieuwbouw. Hier groeide de woningvoorraad met 4,8 procent naar 4.142 woningen dankzij de bouw van 190 woningen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)

Klik om te vergroten

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Bouwen bouwen bouwen is een verdienmodel. We moeten ons gaan afvragen hoe wij willen dat Nederland er over 50 jaar uitziet. Een rationele discussie over immigratie wordt in Nederland door de linker vleugels van politieke partijen maar steeds geblokkeerd. Er wordt een moreel stempel gedrukt op mensen die dit willen aanpakken. Zij zeggen: jij bent slecht. Ten aanzien van de arbeidsmigratie hebben we inmiddels een systeem opgebouwd met enorme belangen. Het is weer eens uit de hand gelopen, net als met de witte illegalen. We doen er inmiddels ruim 15 jaar geen moer aan en we houden sectoren aan de slag die onder de kostprijs produceren, in de woorden van Klaas Knot. We moeten af van bouwen bouwen bouwen en razendsnel aan de slag met stabilisering van de omvang vsn de bevolking. We moeten van kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei.
T. Simpelmans
Het verhaal dat er nu eindelijk eens tempo gemaakt moet worden met huizenbouw is dus gewoon niet waar. Iedereen werkt zich - ondanks Hugo de Jonge - zich het snot voor de ogen. Maar zolang Den Haag gratis huizen blijft uitdelen aan iedere geiten***ker en z'n moeder, is de vraag gewoon niet bij te benen.
Hielco Wiersma
Vergeten is dit aantal te corrigeren met het aantal gesloopte woningen. De stijging van de woningvoorraad is dus duidelijk minder dan 73.000 woningen. Bovendien is er wel eens sprake van dubbeltellingen.
Advertentie