Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Holland bepaalt waar windturbines in Lansingerland komen

De provincie Zuid-Holland heeft de regie over de bouw van een windpark overgenomen van de gemeente Lansingerland.

ANP
15 mei 2024
Energietransitie

De provincie Zuid-Holland heeft de regie over de bouw van een windpark overgenomen van de gemeente Lansingerland. Dat betekent dat Zuid-Holland nu bepaalt waar de windturbines op het grondgebied van Lansingerland komen te staan.

Kabinetschef (via PublicSpirit)

Provincie Overijssel
Kabinetschef (via PublicSpirit)

Medior Handhavingsjurist

JS Consultancy
Medior Handhavingsjurist

Locatie

De gemeente moet voor 15 megawatt aan windenergie zorgen, wat neerkomt op drie turbines. Lansingerland sloot in 2017 een zogeheten bestuursovereenkomst met de provincie. Daarin spraken ze af dat de gemeente de uitvoering van het project op zich neemt, waaronder de zoektocht naar een locatie.

Geen geschikte plek

Zeven jaar later is echter nog altijd niet duidelijk waar de windturbines komen te staan. Lansingerland heeft diverse onderzoeken gedaan, maar zegt geen geschikte plek te hebben. Omdat de gemeente volgens de provincie al een jaar ‘geen inspanningen meer verricht om een windpark eventueel mogelijk te maken’, heeft Zuid-Holland de bestuursovereenkomst opgezegd. De provincie neemt de formele beslissingsbevoegdheid over.

Woningbouw

Zuid-Holland ziet Bleizo-West, een open terrein vlak bij het treinstation Lansingerland-Zoetermeer, als een mogelijke locatie voor de windturbines. Lansingerland wil op die plek echter 4000 tot 6000 woningen bouwen. De provincie laat bij Bleizo-West en twee andere locaties momenteel onderzoeken of hier windenergie kan worden opgewekt.

Op slot

Lansingerland vindt dat Zuid-Holland de gemeente hiermee op slot zet. Het college pleitte eerder dit jaar voor bemiddeling vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken om uit de impasse met de provincie te komen. Zuid-Holland ziet daar volgens gedeputeerde Berend Potjer (energie, GroenLinks-PvdA) ‘geen meerwaarde’ in. ‘We moeten gewoon de feiten op een rijtje krijgen, daarom doen we nu onderzoek naar de mogelijke locaties voor windenergie’, zei Potjer enkele weken geleden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Deze GL gedeputeerde volgt dezelfde fanatieke lijn als zijn GL collega van Essen in Utrecht die ook werkzaam was bij CE Delft. Verder werkzaam bij Bouwend Nederland, Fugro, vicevoorzitter van de beleidscommissie Ruimte en Leefomgeving van Koninklijke NL-ingenieurs, True Price en de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA). Dus niet te stuiten met die windturbines zolang kernenergie bij GL taboe is, zie https://groenlinks.nl/standpunten/klimaat/kernenergie
Advertentie