Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wereldwijde belangstelling voor Zuid-Hollandse zandmotor

De zandmotor voor de kust van Kijkduin heeft de interesse gewekt van verschillende landen. De techniek waarbij zand door stroming de kust automatisch beschermt, wordt bekeken door onder meer de Verenigde Staten en China.

19 november 2012

Verschillende landen hebben belangstelling getoond voor de zogeheten zandmotor, een kustverdedigingstechniek voor de Haagse kust. Het schiereiland, dat er nu een jaar ligt, moet er op natuurlijke wijze voor zorgen dat de kust veiliger wordt en er een nieuw natuurgebied ontstaat.

Interesse Amerikanen en Chinezen
Volgens projectleider Koen Oome van de provincie Zuid-Holland zijn Amerikanen, Chinezen, Fransen en Belgen al komen kijken naar de werking van het eiland, dat nu een jaar naar tevredenheid zijn werk doet. Concreet is er nog niets afgesproken met de geïnteresseerden. De provinciale statencommissie Groen en Water bespreekt woensdag 28 november de voortgangsrapportage over de zandmotor.
 

Exportartikel

Eerder al riep voormalig staatssecretaris Joop Atsma (CDA) van Milieu dat het concept ook navolging in het buitenland kan vinden. ,,Nederland heeft er een exportartikel bij'', aldus Atsma vorig jaar. Ook zei hij er van overtuigd te zijn dat de techniek, die het zand langs de kust moet verspreiden, op meer locaties langs de kust in Nederland kan worden toegepast.
 
Recreanten 

Het afgelopen jaar is het schiereiland intensief gebruikt door allerlei groepen recreanten, zoals wandelaars en watersporters. ,,Daarnaast gaat het ook goed met de natuurontwikkeling op het eiland. Er doet zich duinvorming voor en er zijn al veel zeehonden in de lagune gesignaleerd. De zandmotor doet eigenlijk wat die moet moet doen'', zegt projectleider Oome.
 
Gevaarlijke stroming 

In mei van dit jaar moest de provincie nog wel ingrijpen omdat er bij de punt van de zandmotor een gevaarlijke stroming voor zwemmers tussen Kijkduin en Ter Heijde ontstond. Dat probleem is toen opgelost door tijdelijk de geul te dichten, waar het probleem ontstond. Deze is na het badseizoen weer geopend en heeft geen gevolgen gehad voor de werking van de zandmotor.

Zo werkt een zandmotor: 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet van Noort / Bestuurder DCCM
De zandmotor is het grootste massagraf van de natuur. Een experiment waaraan helemaal niet gerekend kan worden omdat er geen nulmeting is gedaan. Door de zandsuppletie bij Hoek van Holland is de hoeveelheid en stroming van zand ook niet te bepalen. Een slechte exportreclame die de oplopende zandsuppleties moet verbloemen. Zand vast houden d.m.v. sturingselementen, dat moeten ze doen om de kust te laten groeien. Ook een goedkopere en betere manier voor natuur en milieu zijn de zand sturende Golfdempers van Rob van den Haak. Deze Golfdempers kunnen ook nog energie opwekken i.p.v. zwavelhoudende dieselolie verstoken zoals de zandhoppers.Werken met de natuur hoeft helemaal niet zo duur.
Paul / projectleider
Ik vind het een erg mooi ding, maar toch is het echt goedkoper dan conventioneel spuiten en kustversterken....Ik krijg bij dit soort kunstwerken altijd het oosterscheldedamidee. Dat was ook een stuk goedkoper geweest als ze de dijken op de eilanden gewoon op deltahoogte hadden gebracht (en een natuurwinst was dat geweest...)
Advertentie