Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zaanstad wint Eenvoudig Beter trofee

Zaanstad wil op het braakliggende schiereiland de Hemmes een woonbuurt realiseren, maar dat vergt de nodige aanpassingen. Zo is de grond vervuild en veroorzaken omliggende bedrijven geur- en geluidoverlast.

03 februari 2015

Met een project voor herontwikkeling van het historische industrieterrein De Hemmes, is gemeente Zaanstad winnaar van de jaarlijkse Omgevingswetprijs van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Nu al Eenvoudig Beter-trofee 2014. 

Overlast verminderen

Zaanstad wil op het braakliggende schiereiland de Hemmes een woonbuurt realiseren, maar dat vergt de nodige aanpassingen. Zo is de grond vervuild en veroorzaken omliggende bedrijven geur- en geluidoverlast. De gemeente onderzoekt samen met hen manieren om de overlast te verminderen. In afwachting van het verbeterde woonklimaat wordt het terrein tijdelijk gebruikt voor evenementen. Ook komen er twee traditionele windmolens. De woningen worden in particulier opdrachtgeverschap gebouwd.


Tien procent gemeenten al bezig met omgevingsplan

Jaarlijks reikt het ministerie de trofee uit aan het project dat al het meest in de geest van de Omgevingswet werkt. Naast het project De Hemmes waren ook de gemeente Ede voor het terugdringen van regeldruk, de provincie Gelderland voor haar Omgevingsvisie en het hoogheemraadschap Rijnland voor zijn ‘Ja, tenzij-keur’ genomineerd. Bijna tien procent van de gemeenten probeert nu al het omgevingsplan uit, dat in het wetsvoorstel Omgevingswet een centrale plaats inneemt, meldt het ministerie.

Site voor goede projecten

Alle driehonderd projecten die al werken in de geest van de Omgevingswet staan gebundeld op de website www.houdheteenvoudig.nl, die ook vandaag is gelanceerd. Bij de site hoort het actieplan Houd het Eenvoudig, Maak het Beter, bedoeld om goede initiatieven vanuit de overheid of de markt te ondersteunen met kennis, expertise of een pilotstatus.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie