Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer aandacht voor 'woonzorgopgave' ouderen

'We zien nu dat vrijwel alle gemeenten wonen en zorg op de agenda hebben staan en bezig zijn om verschillende thema’s handen en voeten te geven.'

27 augustus 2021
Ouderen-wonen-zorg-senioren-oud-vergrijzing.jpg

De behoeften van ouderen op het gebied van wonen en zorg staan steeds hoger op de gemeentelijke agenda. Een positief teken, vindt Hans Adriani, voorzitter van de Taskforce Wonen en Zorg, 'want de opgave waar we voor staan is enorm'.

Opgave

Het aantal 75-plussers in Nederland verdubbelt de komende twintig jaar. Die senioren wonen steeds langer zelfstandig, terwijl hun woningen daar niet altijd geschikt voor zijn. Tegelijkertijd wordt de woningmarkt voor starters steeds krapper. Dat is in het kort de woonzorgopgave waar gemeenten mee te maken hebben. De Taskforce Wonen en Zorg, die gemeenten ondersteunt bij vraagstukken op dit gebied, ziet dat steeds meer gemeenten actief beleid voeren om aan de woon- en zorgbehoeften van ouderen tegemoet te komen.

Gekanteld
'Een jaar geleden zagen we dat een flink deel van de gemeenten geen woonzorgvisie voor de komende jaren had', zegt Hans Adriani, voorzitter van de taskforce en PvdA-wethouder in Nieuwegein. 'Dat beeld is gelukkig gekanteld. We zien nu dat vrijwel alle gemeenten wonen en zorg op de agenda hebben staan en bezig zijn om verschillende thema’s handen en voeten te geven.'

Woorden
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bijna alle gemeenten – 346 van de 352 – in 2021 het thema 'langer zelfstandig thuis wonen' hebben opgenomen in een visie op wonen en zorg. In 2020 waren dat er nog 282. Ook zijn 236 gemeenten zich inmiddels bewust van het belang van samenwerking tussen de domeinen wonen en zorg, tegenover 159 in 2020. Wel blijft het in veel gevallen nog bij woorden: slechts 45 procent van de gemeenten heeft een concrete doelstelling voor deze opgave geformuleerd.

Geen sinecure
'Veel gemeenten staan dus nog aan het begin, maar de beweging is in gang gezet', aldus Adriani. 'Dit is heel belangrijk, want de opgave waar we voor staan is enorm. Eén op de tien woningen die de komende jaren gebouwd wordt, moet geschikt zijn voor ouderen om wonen en zorg te combineren. Dat is geen sinecure.' In bestuurlijke afspraken tussen gemeenten, het rijk, woningcorporaties en zorgorganisaties, is vastgelegd dat er de komende vijf jaar 60.000 extra woningen voor ouders gerealiseerd worden, en 25.000 nieuwe verpleegzorgplekken. Tot 2031 komen daar nog 100.000 extra woningen en 25.000 verpleegzorgplekken bij. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Dat is schrikken !

Nadat dit land onder haha Mark al teveel jaren stuurloos rond dobbert komt er als donderslag bij heldere hemel belangstelling voor ouderen. Althans voor hun woningen; niet voor hun pensioen hoor. Benieuwd wat de bedoeling is?

Trap al dat dorre hout er uit en je hebt zonder een troffel te gebruiken weer heel wat woningen beschikbaar.

Slim idee, want ik vang m'n ouders wel op als ze dakloos zijn gemaakt.
H. Wiersma / gepens.
Het is voor de langere termijn veel functioneler om alleen maar levensbestendige woningen (dus geschikt voor alle afzonderlijke leeftijdscategorieën) te bouwen. Dat probeerde ik overigens 15 - 20 jaar geleden al iedereen wijs te maken. Inmiddels zijn we onder Rutte c.s. nog niet veel opgeschoten.
Advertentie