Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam: 10.000 woningen versneld van gas af

Amsterdam haalt de komende jaren 10.000 woningen sneller van het aardgas af. Dit hebben de gemeente, woningcorporaties en warmtebedrijven…

Amsterdam haalt de komende jaren 10.000 woningen sneller van het aardgas af. Dit hebben de gemeente, woningcorporaties en warmtebedrijven Vattenfall en Westpoort Warmte met elkaar afgesproken. Hiervoor trekt de gemeente 50 miljoen euro uit.

Geen grootschalige renovatie

Het gaat om huizen die maximaal 200 meter van het warmtenet liggen, zodat ze hierop kunnen worden aangesloten zonder dat eerst een grootschalige renovatie nodig is. Uiteindelijk kunnen 110.000 woningen in de hoofdstad op deze manier van het aardgas worden gehaald, zijn de partijen overeengekomen. Dit moet leiden tot een afname van 60 procent van de uitstoot van CO2 in deze buurten. Tot nu toe werden Amsterdamse woningen alleen bij een grote renovatie aangesloten op het warmtenet.

Eerst voldoende draagvlak

De eerste 4000 woningen die aan de beurt zijn, liggen in de wijken Zuidoost en Nieuw-West. In deze buurten staan vooral corporatiewoningen, maar ook eigenaren van koopwoningen komen in aanmerking voor onder meer een subsidie. Volgens de betrokken partijen moet er eerst voldoende draagvlak zijn onder de bewoners voordat de woningen worden aangesloten op het warmtenet. Hierover vinden de komende tijd gesprekken plaats.

Amsterdam streeft ernaar in 2040 aardgasvrij te zijn. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap

Het lijkt me een mooi streven om in 2040 aardgasvrij te zijn. Kunnen de windmolens en zonnepanelen die daar voor nodig zijn dan ook in Amsterdam worden geplaatst?

Op 30 november 2021, 08:16
2C

@Zipje
Als een woning of kantoor warm wilt krijgen, dan kun je in de winter beter niet vertrouwen op energie uit wind en zon. Deze Amsterdamse plannen zijn pure kolder, want de vraag is waar de warmte-energie vandaan moet komen voor een warmtenet. Dus wat zal de energiebron zijn ? Energie uit afval/restwarmte ? De AEB is hiervoor te klein en de bedrijfsvoering is een drama gebleken. Biomassa ? Is een No-Go vanwege houtkap en milieu-aspecten. Aardgas ? Haha, we moesten toch af van aardgas !
Als bewoner heb je vervolgens ook niks meer te kiezen, want een warmtenet of stadsverwarming betekent automatisch een monopolie.

Op 30 november 2021, 22:12
K.M. Schaap

@RechtsdoorZee: Dat Wind en Zonne-energie onbetrouwbaar zijn was mij bekend. Toch zet Links Nederland, Amsterdam voorop, vol in op die onhaalbare kaart. Laat ze dan ook maar oogsten wat ze zelf hebben gezaaid. En vooral laat ze dan ook vooral zelf last hebben van de enorme hoeveelheden gigantische windmolens.

Op 6 december 2021, 09:30

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in