Amsterdam wil discriminerende makelaars en verhuurders op de woningmarkt harder aanpakken. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. Een van de opties is, als die mogelijkheid er is, om makelaars en verhuurders die veelvuldig over de schreef gaan bij naam te noemen, ofwel te 'namen en shamen'.
Discriminerende verhuurders harder aanpakken
Uit onderzoek van de gemeente, uitgevoerd in het najaar, blijkt dat mensen met een niet-westerse naam moeilijker aan een woning komen.…
Niet-westerse naam
Uit onderzoek van de gemeente, uitgevoerd in het najaar, blijkt dat mensen met een niet-westerse naam moeilijker aan een woning komen. Eerder kwam dat beeld ook in andere steden naar voren.
Fictieve huiseigenaren
Vrouwen met een niet-westerse naam werden, bij het onderzoek in Amsterdam, in 16 procent van de gevallen ongelijk behandeld ten opzichte van vrouwen met een Nederlandse naam. Voor mannelijke woningzoekende was de discriminatiegraad hoger, namelijk 21 procent. In het onderzoek werden makelaars en verhuurders gebeld door fictieve huiseigenaren die hun koopwoning graag wilden verhuren maar dan niet aan een huurder met een migratieachtergrond.
Dezelfde kansen
Makelaars en verhuurders waarbij discriminatie wordt vastgesteld, zullen worden aangesproken door hun brancheorganisatie of door een antidiscriminatie-organisatie, schrijft Ivens. ‘In een diverse stad als Amsterdam moet iedereen volwaardig mee kunnen doen en moet iedereen dezelfde kansen krijgen.’ (ANP)
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk toch? Uitlokken en verklikken.
En hoe verhoudt zich dit met privacyregelgeving? En met het instrumentarium dat reeds bestaat en met de waarborgen van de rechtsstaat?
Bij ons in de stad pakken ze dat slimmer aan: als huurder moet je aan een enorme trits voorwaarden voldoen en daarnaast een goed huurdersattest (van een andere verhuurder), een VOG en een ondertekende en handgeschreven motivatiebrief in het nederlands inleveren. En dat werkt heel .
Erratum: goed.
Misschien kan deze wethouder ook eens naar de andere partij kijken (de niet of slecht presterende huurders). Dan komt er ook eens wat meer balans in zijn beleid.