Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna helft van de stadsreinigers Rotterdam moet weg

Rotterdam wil in anderhalf jaar tijd nog maar 100 van de ruim 400 stadsreinigers overhouden.

De stad Rotterdam gaat flink bezuinigen op het schoonhouden van de stad. Met aanzienlijk minder mensen, maar met meer materieel moet de stad wel zo schoon blijven als die nu is. Binnenlands Bestuur meldde gisteren dat driekwart van de reinigers moet verdwijnen, maar dat bleek gebaseerd op foutieve informatie. Het aantal stadsreinigers moet eind 2014 uitkomen op 550, terwijl dat er in 2010 nog 900 waren.

Leerplekken

Dat meldde een woordvoerster van de gemeente dinsdag. Uiteindelijk wordt 10 miljoen euro bezuinigd; van ruim 12 miljoen naar ruim 2 miljoen euro. Bij de 550 vaste krachten die flexibel worden ingezet, komen wel 100 tot 200 leerwerkplekken. Zo kunnen mensen via de stadsreiniging weer in het arbeidsproces terugkomen.

Twee keer zo duur

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Rotterdam ontdekte dat het aanzienlijk meer geld uitgaf aan de reiniging van de stad dan Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Rotterdam was soms wel twee keer zo duur, staat in een brief van D66-wethouder Alexandra van Huffelen (buitenruimte) aan de commissie. Dat komt vooral omdat Rotterdam in het verleden veel mensen aan het werk wilde krijgen, onder meer bij de stadsreiniging.


Uitwisselingsprogramma
Rotterdam wil nu vooral gaan werken zoals er in Amsterdam en Utrecht wordt gewerkt. Daarom loopt er nu een uitwisselingsprogramma met deze steden. Daarnaast probeert Rotterdam ook de bewoners meer op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen. Uit een recente enquête blijkt dat 87 procent van de Rotterdammers vindt dat burgers een bijdrage moeten leveren aan het schoonhouden van de stad.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reinigingstreintjes

In de praktijk komt het er op neer dat Rotterdammers in het straatbeeld meer het ‘reinigingstreintje’ zien met een veegwagen en daarbij een aantal vegers die zowel de straat schoonmaken als de afvalbakken legen. ,,De vegers zijn ondersteunend aan het machinaal vegen. Ze vegen het vuil van de stoep naar de weg, zodat de veegwagen dit vervolgens meeneemt. De medewerkers met de prikkers en de groene zakken verdwijnen door deze andere manier van werken voor een groot deel uit het straatbeeld'', aldus een woordvoerster van de gemeente.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter van den Berg

Ik hoop dat ze eerst de directeur openbare werken met soepel ontslagrecht vervangen voor een gedreven medewerker die wel een dienst kan leiden.
Tenslotte wordt de dienst een stuk kleiner, dus volgens het rekenmodel kan dat salaris ook omlaag.
Waarom veranderen als corrigeren niet is toegepast.

Op 31 juli 2012, 17:49
True

Minder mensen en meer materieel, hou toch op.
Gooi er wat dure ambtenaren uit, dat bespaart pas echt en niemand mist ze.

Op 31 juli 2012, 19:18
Puhee

Dus 330 stadsreinigers verliezen hun baan. De grote vraag is wat is hun perspectief en wat is het perspectief van de 200 mensen die op een "leerwerkplek" hebben leren vegen?

Op 31 juli 2012, 22:54
pieter

Dit is een van de eerste gevolgen van het ambtenaar bashen wat in de samenleving gemeengoed is geworden. Er zullen meerdere acties volgen. Als de werkervaringsplaatsen zorgen dat de kwaliteit van het beheer op peil blijft dan is er volgens de gangbare definities sprake van verdringing. Kennelijk valt niemand hier meer over. The times they are changing.

Op 1 augustus 2012, 07:57
E.Doeve

..."De medewerkers met de prikkers en de groene zakken verdwijnen door deze andere manier van werken voor een groot deel uit het straatbeeld''.
Hmmmm...deze andere manier van werken......ik heb mijn twijfels...hoe hoger het gras hoe minder je ziet..?

Op 1 augustus 2012, 09:26
Hannes Haganum

Ik ben nog geboren en getogen in Rotterdam in een tijd dat het een stad van noeste werkers was. Zo ben ik ook opgevoed en opgegroeid. Hard werken en studeren deed je in de avonduren. De overhemden werden in Rotterdam verkocht met opgerolde mouwen. Nu gaan de voormalige rode bureaucraten van de Partij van de Armoe de laatste harde werkers ontslaan en de falende bureaucraten zelf blijven zelf op hun stoelen plakken. Allerlei misstanden, zoals bij Odfjell zien de bureaucraten over het hoofd. Ze moeten zoveel twitteren, dat ze voor de veiligheid van de Rotterdamse burger natuurlijk geen tijd hebben. Niet gek, als je inspecteurs en ambtenaren met vakkennis al eerder hebt laten afvloeien. En burgemeester Aboutaleb snurkt lekker door, omringd door zijn keizerlijke hofhouding van mandarijnen.
(De mannen van de groene en de grijze zakken moeten verdwijnen, de rode zakken mogen blijven).

Op 1 augustus 2012, 09:51
Gerrit

Alexandra van Hufteren vergeet dat die 350 medewerkers in de laagste salarisklasse in de huidige arbeidsmarkt in een bijna onbemiddelbare positie zitten. En wie gaat vervolgens de uitkering van al die hardwerkende mensen ophoesten?.
Het huidige PVDA college in Rotterdam is helemaal in de ban van de D66 boekhouders die alle problemen op het uitvoerend personeel willen afwikkelen. In de brief aan de commissie BVM staat ook dat mevrouw van Hufteren 2,7 miljoen op de overhead kosten (ICT) voor deze 350 mensen heeft ingeboekt......... dream on.

Op 1 augustus 2012, 18:19

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in