Begin juni voorspelde waterdeskundige Peter van Rooy hij dat de kans op een dijkdoorbraak in Nederland groot zou zijn als de droogte tot in juni zou aanhouden. Dat dit tot nu niet is gebeurd komt omdat ‘de waterschappen boven op de bal zitten en omdat het toch af en toe wel wat geregend heeft’.
Voorspelde dijkdoorbraak blijft uit, droogte nijpender
Omdat de waterschappen boven op de bal zitten en omdat het toch af en toe wel wat geregend heeft blijft de dijkdoorbraak uit. Eerder werd…
Reële kans op doorbraak
Van Rooy was een van de eerste, maar niet de enige die waarschuwde voor een dijkverschuiving bij aanhoudende droogte. Waterbeheerders, onder wie dijkgraven spraken ook van een reële kans en stelden met name de veendijken in ons land onder zware inspectie. Veen droogt makkelijk uit en kan dan zoveel gewicht verliezen dat de dijk bezwijkt.
Veel geleerd
Van Rooy prijst de reactie van de waterschappen op de droogte. ‘Ze hebben veel geleerd sinds 2003, toen er door droogte een dijk verschoof bij het plaatsje Wilnis. Tot nu toe hebben de dijkbeheerders dat kunnen voorkomen door waar nodig de dijken te versterken of nat te houden. Anders was er de afgelopen weken met zekerheid een doorbraak geweest’.
Regen niet voldoende
Rampspoed heeft zich nog niet voorgedaan, maar dat wil niet zeggen dat Nederland niet in de problemen komt als de droogte nu nog veel langer zal aanhouden: de regen van de afgelopen dagen is bij lange na niet voldoende om verdere verdroging tegen te gaan. Van Rooy verwacht dan ook dat er binnenkort stringente maatregelen worden afgekondigd om de ergste gevolgen ervan tegen te gaan.
Ongelukken
Er zal dan landelijk een algeheel verbod op sproeien komen en onnodig watergebruik als autowassen zal worden tegengegaan, zo denkt hij. En de beheerders zullen het schaarse water zo gaan verdelen dat de meest essentiële functies in ons land niet in gevaar komen. ‘Gewoon grasland kun je laten verdorren, maar kwetsbare en dure gewassen niet. Daar zullen de schappen met maatwerk het water zo lang mogelijk heen sturen. En als er helemaal niets meer is, dan wordt het laatste beetje natuurlijk gebruikt om de veendijken nog een beetje nat te houden. Anders krijg je ongelukken’.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Allemaal bangmakerij, van zowel Van Rooy (een would-be waterdeskundige) als de waterschappen. De afschuiving van de kade bij Wilnis in 2003 was een incident. Nog altijd enig in zijn soort. Men doet nu alsof dit een structureel risico is.
Dat dit tot nu niet is gebeurt komt omdat ‘de waterschappen boven op de bal zitten en omdat het toch af en toe wel wat geregend heeft’. ""
Gebeurt had natuurlijk met een d moeten zijn.
Gelukkig maar dat de waterschappen boven op de bal zitten (?) en -detail! - het wat geregend heeft.
Anders had ik met zekerheid gelijk gehad, aldus waarzegger Van Rooy, die in het uitblijven van de door hem voorspelde gebeurtenis tóch het bewijs voor zijn gelijk weet te construeren. Had hij niet beter politicus kunnen worden?