Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Floriade Almere weer miljoenen duurder

De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

28 februari 2020
Floriade

De gemeente Almere zal nog eens drie tot zes miljoen euro extra uitgeven aan de Floriade 2022. Dat maakte wethouder Jan Hoek (GroenLinks) donderdagavond bekend tijdens de Politieke Markt. Voor de gemeente zijn de kosten voor het evenement al opgelopen tot een kleine 40 miljoen euro.

Strenge beoordeling
Dat blijkt uit cijfers van de gemeente die zijn opgevraagd door Omroep Flevoland. Floriade BV, de organisator van de wereldtuinbouwtentoonstelling, had de gemeente om negen miljoen euro extra gevraagd, maar dat vond het college te gortig. ‘We zijn het aan onszelf, gemeenteraad en bewoners van Almere verplicht om het verzoek van de BV op een goede en strenge manier te beoordelen’, aldus Hoek die dus aan een lager bedrag denkt. Of dat een subsidie of lening wordt is onduidelijk.

Motie van afkeuring
Over het precieze bedrag wordt nog onderhandeld, maar Hoek koos ervoor om de bedragen nu al bekend te maken ‘om rust in het proces te brengen’. Hiervoor wilde Hoek de bedragen nog wel geheim houden, maar toen oppositiepartijen erachter kwamen dat de coalitiepartijen wel op de hoogte waren van het extra bedrag diende de gehele oppositie een motie van afkeuring in tegen de coalitiepartijen.

Nog geen sponsorcontract getekend
Het extra geld is nodig, omdat er meer mensen moeten worden aangetrokken om de Floriade 2022 tot een succes te maken, zei directeur Peter Verdaasdonk van Floriade BV twee weken geleden. Er zouden 2,1 miljoen bezoekers naar het evenement moeten komen. Tot nu toe is er nog geen enkel sponsorcontract getekend. Voor marketing en ticketverkoop is extra personeel nodig en daarnaast moeten meer exposerende landen worden binnengehaald. Nu hebben vooral Aziatische en Afrikaanse landen toegezegd.

40 miljoen
In zijn berekening tot bijna 40 miljoen telt de omroep verschillende gemeentelijke uitgaven bij elkaar op. Aanvankelijk zou de gemeente 10 miljoen euro subsidie geven. Dat is opgelopen tot 21,6 miljoen euro. Daarnaast zijn er ambtelijke kosten voor een speciaal team en voor extern advies: 14,9 miljoen euro. Verder moest de gemeente enkele bedrijven op het Floriade-terrein uitkopen, zoals camping Waterhout, een duikschool en jachthaven Haddock. Zonder Haddock (die kosten zijn niet bekend) is dat 3 miljoen euro. De gemeente rekent deze kosten niet mee, ze schaart deze bij de grondexploitatie.

Enige aandeelhouder
De gemeente Almere is de enige aandeelhouder van de Floriade BV en mag die tot 30 miljoen euro lenen. De Floriade BV wil leningen terugbetalen uit de kaartverkoop. Als de Floriade mislukt, dan is de gemeente ook die maximale 30 miljoen kwijt. Er is inmiddels een risicopot van 13,3 miljoen euro. Het hele evenement kost 99,1 miljoen euro. De subsidie van de provincie Flevoland is 10 miljoen euro en van het rijk 5 miljoen. Verder wordt 2,5 miljoen euro van de regio verwacht en inkomsten van andere subsidies.

'Uitgekleed evenement'
Volgens Hoek is de gemeente ‘nog steeds bezig om een mooie expositie te organiseren waarin je de groene toekomst van de stad gaat zien’. Maar oppositiepartijen zijn sceptisch. De Partij voor de Dieren wijst erop dat doelstellingen niet zijn gehaald en vreest dat er meer geld in de Floriade wordt gestopt dan Almere ervoor terugkrijgt. De PVV vindt nog meer geld naar de Floriade ‘onacceptabel’ en vreest een ‘compleet uitgekleed evenement’. In maart besluit het college over de extra miljoeneninjectie. De gemeenteraad moet dat dan uiteraard nog goedkeuren.

Eerdere schattingen
Overigens schatte de Volggroep Floriade de kosten voor de gemeente in november 2018 al op 35 miljoen euro. Hans van Driem, oud-directeur commerciële zaken van de Floriade 1992 in Zoetermeer, maakte in 2016 een 'dynamisch' rapport over de Floriade 2022 op basis van eerdere Floriades en schatte het verwachte extra verlies op het project toen al op minimaal 25 miljoen en maximaal 50 miljoen euro. Hij wist zeker dat hij in 2023 gelijk zou hebben gekregen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Alle |Floriades liepen financieel gierend uit de hand! Het ergste is nog dat men weigert ervan te leren. Het volgende echec is al in de maak. En dan wordt zo'n directeur die alles uit de hand laat lopen dood leuk burgemeester in Sneek, waar het inmiddels ook een bestuurlijke chaos is; fijn die mensen!
Jan
Eigenlijk had je ook niks anders kunnen verwachten. De OZB kan wel weer een tikje omhoog, oh nee, dan gaan de gemeentes steen en been klagen over de no cure no pay bureau's.
Karel
Bij voorbaat weten we dat dit soort evenementen uit de klauwen loopt, en toch zetten we door. Voor wie organiseren we dit eigenlijk, voor die paar bobo's die met een dikke piemel op de foto willen? Zucht, het gaat maar door.
Win Bijman / wethouder
Als de infrastructurele investeringen rond de Floriades op werkelijke waarde worden meegenomen dan heeft er geen enkele floriade verlies geleden.
H. Wiersma / gepens.
Dit soort geld verslindende projecten kunnen beter bij het Rijk worden gedropd.
Advertentie