Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen zuiveren meer rioolwater

Waterschappen zuiveren steeds meer rioolwater. Niet alleen de kwaliteit van het oppervlaktewater stijgt, ook de hoeveelheid opgewekt biogas.

05 oktober 2022
riool.jpg

Waterschappen zuiverden in 2021 totaal 1,96 miljard kubieke meter aan rioolwater. Dat is bijna 10 procent meer dan in het droge jaar 2018. Dat blijkt uit de vandaag verschenen rapportage ‘Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer’. Steeds meer gezuiverd rioolwater wordt bovendien hergebruikt. In 2021 ging dat om 14 miljoen kubieke meter.

Douchen

Daarnaast wordt het zuiveren aangewend voor energieopwekking. In 2021 is volgens Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, in totaal 18 miljoen kubieke meter groengas geproduceerd uit biogas. ‘Dat is de hoeveelheid gas waarmee 85.000 huishoudens een jaar lang warm zouden kunnen douchen.’

Kosten gestegen

De kosten voor beheer en exploitatie van de rioolwaterzuivering bedroegen in 2021 1.118 miljoen euro en zijn daarmee ten opzichte van 2018 met 7,8 procent gestegen. Die stijging wordt vooral veroorzaakt door een hoger verbruik van energie en chemicaliën voor het transporteren en zuiveren van rioolwater.

Nieuwe ontwikkelingen

Volgens de Unie wordt de zuivering bemoeilijkt door nieuwe ontwikkelingen, zoals de toegenomen hoeveelheid zeer zorgwekkende stoffen. Ook het veranderende klimaat laat zich gelden. ‘De lange periodes van droogte afgewisseld met extreme piekbuien zorgen voor grote wisselingen en technische uitdagingen in het verwerken van het binnenkomende rioolwater.’

Leren

De Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer vindt elke drie jaar plaats als verdiepend onderdeel van de algemene bedrijfsvergelijkingen van de waterschappen.  Met de rapportage verschijnt een dashboard met de gegevens van de verschillende waterschappen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie