Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Eind aan de crisis door investeringen waterschappen'

Met innovaties uit de markt zijn vele miljoenen te besparen, die weer kunnen worden geïnvesteerd, volgens Unie van Waterschappen en Bouwend Nederland.

19 maart 2013

Waterschappen moeten meer gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Met innovaties uit de markt zijn vele miljoenen te besparen, die weer kunnen worden geïnvesteerd. Op dit moment investeren de waterschappen al een derde van de 3 miljard euro die omgaat in de watersector. En er is aanzienlijke ruimte voor groei, volgens het Economisch Instituut voor de Bouw.

Innovaties en werkgelegenheid

Samenwerking tussen waterschappen en de markt kan ervoor zorgen dat Nederland weer uit de crisis komt, stellen Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW) en Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland. Er is de komende jaren veel werk te verrichten in de waterbouw. Dat is goed voor investeringen, innovaties en werkgelegenheid, aldus Glas en Brinkman tijdens de jaarlijkse Waterschapsdag gisteren in Den Haag.

Biogas uit rioolslib

‘De tijd dat bouwafdelingen van de waterschappen zelf het hele bestek uitwerkten en de goedkoopste uitvoerder zochten op de markt, ligt achter ons’, zegt Glas. ‘Waterschappen moeten innovaties overlaten aan bedrijven, die zijn daar veel beter in.’ Hij noemt het voorbeeld van de parkeergarage die in de Katwijkse zeewering wordt gebouwd. En de Energiefabriek in Tilburg, waar zijn eigen waterschap De Dommel de rioolwaterzuivering ombouwt voor winning van biogas uit rioolslib. Wat hem betreft wachten alle 330 rioolwaterzuiveringen in Nederland een vergelijkbare operatie. De waterschappen bevinden zich volgens Glas op een kantelpunt: ze moeten uitdrukkelijker zorgen voor maatschappelijke meerwaarde en daarvoor samenwerking zoeken.

Gunnen op duurzame kwaliteit

Behoudende waterschappen moeten dan wel op moderne wijze gaan aanbesteden, hield Glas de aanwezigen bestuurders voor. Dus niet alleen gunnen op prijs, maar ook op duurzame kwaliteit. Als het aan Elco Brinkman ligt gaan de waterschappen een stap verder. Ze moeten niet met een kant-en-klare bouwtekening op ondernemers afstappen, dat belemmert innovatie. Hij pleit voor de marktdialoog, waarbij opdrachtgever en mogelijke aannemers vooraf hun kennis delen om tot het beste ontwerp te komen.

Efficiencywinst van 15 procent

In opdracht van de UvW en Bouwend Nederland doet het Economisch Instituut voor de Bouw op dit moment onderzoek naar de investeringsmogelijkheden voor waterschappen. De tussentijdse conclusie luidt dat door samenwerking een efficiencywinst van 15 procent kan worden geboekt. Dat geld kan meteen weer worden gebruikt voor nieuwe investeringen, wat Glas betreft.

Drempel door Wet Hof

Daarbij werpt de Wet houdbare overheidsfinanciën (Hof) nog wel een drempel op. Volgens het onderhandelaarsakkoord mogen de waterschappen maximaal 0,05 procent bijdragen aan het totale Nederlandse EMU-tekort van 3 procent. Dat lijkt voor dit jaar al uit te komen op bijna het dubbele: 0,09 procent. De gezamenlijke waterschappen investeren jaarlijks circa 1 miljard euro en dat is 230 miljoen te veel, volgens de systematiek van de Wet Hof.

Investeringen tussen haakjes

Peter Glas maakt zich daarover echter niet veel zorgen. Tot en met 2015 staan geen sancties op het overschrijden van de norm. ‘En voor daarna heb ik er het volste vertrouwen in dat we het kabinet kunnen overtuigen van nut, noodzaak en de urgentie om te investeren in schoon en veilig water. Misschien kunnen investeringen in waterveiligheid en volksgezondheid te zijner tijd tussen haakjes worden gezet. Die langjarige investeringen moet je niet willen afwegen tegen reguliere uitgaven of de economische problemen van het hier en nu.’ 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meppie
Wat een vreemd bericht. Waarom zou het anders besteden van geld bijdragen aan het beeindigen van de crisis? De totale hoeveelheid blijft gelijk, dus de bijdrage aan het oplossen van de cisis ook!

Kortom: een kulbericht.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Om echt uit de crisis te komen kunnen Waterschappen beter worden opgeheven en onder worden gebracht bij de toekomstige Landsdelen of bij grotere opgeschaalde gemeenten. Overigens kan een goede manier van samenwerken met het bedrijfsleven aan innovatievere methoden van waterbeheer natuurlijk op langere termijn structureel wél geld opleveren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
r van den hoff / directeur
quote: "Samenwerking tussen waterschappen en de markt kan ervoor zorgen dat Nederland weer uit de crisis komt"...

Op welke planeet leven Glas en Brinkman? Om uit de crisis te komen is wel iets meer nodig dan nog meer geld uitgeven door de waterschappen. Het wordt echt tijd dit soort constructen op te heffen...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie