Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vraagtekens bij effectiviteit vuurwerkvrije zone

Er is nog geen totaalbeeld van de effectiviteit van de maatregel, maar in verschillende vuurwerkvrije zones in Nederland werd gewoon vuurwerk afgestoken. Mensen wisten bijvoorbeeld niet eens dat er een vuurwerkvrije zone was ingesteld. Gemeenten zijn bezig met het verzamelen van informatie voor de evaluatie.

02 januari 2019

Er is nog geen totaalbeeld van de effectiviteit van de maatregel, maar in verschillende vuurwerkvrije zones in Nederland werd gewoon vuurwerk afgestoken. Mensen wisten soms bijvoorbeeld niet eens dat er een vuurwerkvrije zone was ingesteld. Gemeenten zijn bezig met het verzamelen van informatie voor de evaluatie.

Mislukt

‘Proef met vuurwerkvrije zones in Amsterdam mislukt’, kopt dagblad Trouw op basis van een reportage in de hoofdstad. Zo’n 220 mensen vroegen een pakket aan met borden en raamposters zodat ze zelf een vuurwerkvrije straat konden organiseren, bovenop de vuurwerkvrije zones die de gemeente aanwees. In stadsdelen Zuidoost en Oost realiseerde niemand een rustige straat.

Handhaving

In Almere zou ook weinig te merken zijn geweest van vrijwillig vuurwerkvrije zones. ‘Wij kregen op oudejaarsdag pas een briefje in de bus’, vertelt een bewoner aan Omroep Flevoland. ‘Wij hebben gewoon vuurwerk afgestoken en de rest van de buren ook.’ Een woordvoerder van de gemeente kan er nog niet zo veel over vertellen. ‘In het eerste kwartaal gaan wij het evalueren.’ Er werd in ieder geval niet op gehandhaafd. ‘Het is een bewonersinitiatief. De gemeente faciliteerde het met behulp van posters en borden.’

Vuuwerkvrij?

In de grootste vuurwerkvrije zone van Rotterdam, het Noordereiland, werd gewoon vuurwerk afgestoken, blijkt uit een reportage van het AD. ‘Vuurwerkvrije zone?’ vraagt degene die een vuurwerkpot afsteekt. ‘Hier? Dat wist ik niet.’ Volgens de krant was er tijdens de jaarwisseling veel te weinig mankracht om het verbod goed te handhaven. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vertelde in november al aan Binnenlands Bestuur dat vuurwerkvrije zones zonder handhaving niets voorstellen: ‘Zonder handhavingsplan ben je bezig met window dressing’.


Knalmatten

‘We hebben nog geen zicht op of het werkt, maar ik heb het idee van wel’, zegt Monique ten Dam, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Houten. Houten kent zeven door de gemeente aangewezen vuurwerkvrije zones. ‘Wij zitten hier naast een vuurwerkvrije zone en ik zie geen vuurwerk liggen. We hebben ook een ijsbaan en daar ligt ook niets. In het centrum wel, pal op de rand van de vuurwerkvrije zone. Het is alsof mensen denken: dan gaan we bij dat bordje knalmatten neerleggen.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis
De meest laffe maatregel van gemeenten ooit. Is er werkelijk iemand die denkt dat dit zou gaan werken? Het brengt straten niet samen, dat is zeker. Integendeel.

Niks doen was zelfs beter geweest.
van ruiten / adviseur
ik vind het werken met vuurwerkvrije zones een prima begin naar een totaal verbod op vuurwerk. Vuurwerk zit immers vol zware metalen en andere troep, dat wil je niet meer hebben tegenwoordig.
maud arkesteijn / zelfstandig ondernemer/adviseur
Iedereen snbakt naar een besluyit van het kabinet om het vuurwerk te verbiedenen het gaat niet aan om altijd weer alles te dumpen bij de gemeenten en de burger. Kabinet besluit nu eens eindelijk wat wij wij willen en wat er moet gebeuren met ingang van 2020 GEEN vuurwerk. alleen door de gemeemte georganseerde vuur werken zoals in alle andere landen van Europa,
van ruiten / adviseur
ik denk dat het interview met de heer Akerboom van de politie gisteravond duidelijk maakte dat de combinatie van drank, drugs en zwaar (illegaal) vuurwerk de oudejaarssfeer behoorlijk negatief heeft doen kantelen de afgelopen jaren. Vuurwerk gooien naar hulpverleningspersoneel is regelmatig het geval, respect voor de autoriteiten staat meer en meer op een hellend vlak. Wie zorgt er voor een doorbraak naar een gezellig oud en nieuw?
Bernard
Mevrouw Arkesteijn; u kunt alleen voor u zelf spreken. Niet 'iedereen'snakt naar een eind van vuurwerk met Oud en Nieuw. Probleem is het zware illegale vuurwerk;minimaal 90% van de mensen gaat verantwoordelijk om met vuurwerk. Moet de meerderheid dan altijd lijden onder de minderheid die zich niet weet te gedragen? Je schaft profvoetbal toch ook niet af vanwege de hooligans. Ik schat handhaving van een algeheel vuurwerkverbod ook in als een onbegonnen zaak. Het milieu argument van Van Ruiten vind ik ook niet boeiend. Van Ruiten gaat waarschijnlijk wel met het vliegtuig op vakantie; dan heeft men geen recht van spreken.
van ruiten / adviseur
Van ruiten gaat niet op vakantie met het vliegtuig. Dat 90% van de mensen goed omgaat met vuurwerk is een stelling die ik niet onderbouwd zie. Of het is maar een slag in de lucht natuurlijk van (milieu)jurist Ben. Roken in de horeca zou ook qua handhaving een probleem zijn en onuitvoerbaar, verliep probleemloos. Zo gaat het ook met vuurwerk.
Bernard
Nou in dat geval mag u er gerust wat van vinden. Overigens koop ik zelf geen vuurwerk omdat ik het zonde van mijn geld vind om het letterlijk in de lucht te zien opgaan. Maar ik weet zeker dat heel veel mensen dit ritueel fijn vinden en er aan hechten. Het lijkt er wel op dat in de hedendaagse maatschappij alle pleziertjes van de gewone man in een slecht daglicht worden gesteld. Roken in de kroeg mis ik nog steeds overigens.
Rogier
Er komt zeker geen vuurwerkverbod. Wie zelf geen vuurwerk afsteekt, krijgt gratis voor de deur een fantastisch schouwspel om middernacht. Daar kan geen centrale show tegenop want daar moet je de deur voor uit en dat willen de meeste inwoners helemaal niet. Dus niet zeuren maar knallen!
Bert Wolters
Als het bleef bij het fantastische schouwspel om middernacht waar V6 over schrijft zouden er minder mensen moeite mee hebben. Bij ons begint dit schouwspel al dagen van tevoren en vanaf 18.00 uur op 31 december gaat het geknal 6 uur lang continu door. En dagen erna zie ik nog overal de rommel van dit schouwspel. Overdaad schaadt.
Advertentie