Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regio Rotterdam reserveert woningen voor mantelzorgers

Het verlenen of ontvangen van mantelzorg is toegevoegd aan de bestaande gronden voor het verkrijgen van urgentie, zoals medische noodzaak en financiële problemen, zegt woordvoerder Pieter Maessen van de stadsregio Rotterdam.

28 januari 2014

Wethouders in vijftien gemeenten in de regio Rotterdam mogen een deel van hun goedkope woningvoorraad reserveren voor mantelzorgers. Dat staat in nieuwe afspraken tussen vijftien gemeenten en achttien woningcorporaties over de woningmarkt. Ook is afgesproken de nieuwbouwplannen flink terug te schroeven.

Mantelzorg nieuwe grond voor urgentie

De regio krijgt een nieuwe Verordening Woonruimtebemiddeling. Met de provincie Zuid-Holland is afgesproken dat gemeenten tot 15 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen zelf mogen toewijzen, via zogenoemde urgentieverklaringen. Het verlenen of ontvangen van mantelzorg is toegevoegd aan de bestaande gronden voor het verkrijgen van urgentie, zoals medische noodzaak en financiële problemen, zegt woordvoerder Pieter Maessen van de stadsregio Rotterdam.


Ruimte geven aan nieuwe zorgtaken

De provincie wilde eigenlijk het aantal toegewezen woningen verlagen, maar de gemeenten wisten voor elkaar te krijgen dat het percentage blijft staan en dat de doelgroep mantelzorgers is toegevoegd, zegt Maessen. ‘Gemeenten vinden het belangrijk dat een mantelzorger in de buurt kan blijven wonen van iemand voor wie zij of hij zorgt. Doordat zorgbehoevende mensen in de toekomst minder vaak in zorginstellingen zullen wonen, wordt er een groter beroep gedaan op de sociale netwerken in gemeenschappen. Die nieuwe zorgtaken willen we ruimte geven.’


26.000 nieuwe woningen geschrapt

De gemeenten en corporaties ondertekenen vandaag ook nieuwe afspraken om – per deelgebied - de bouw van woningen af te stemmen op de vraag van de inwoners. Door de crisis op de woningmarkt was het nodig flink te schrappen in de lijst met plannen voor nieuwbouwwoningen die in 2010 was opgesteld. Toen gingen de gemeenten in de stadsregio nog uit van 65.000 nieuw te bouwen woningen tot 2020. Zij hebben die planvoorraad nu verlaagd tot 39.000 woningen. Vooral in Rotterdam, Lansingerland en Voorne-Putten zijn projecten geschrapt.

Lansingerland mag extra bouwen

Onder andere Lansingerland heeft door het afblazen van bouwprojecten veel financiële schade geleden. In de afspraken tussen Rotterdam en deze gemeente is daar rekening mee gehouden. Daarom mag Lansingerland de komende jaren boven op de eigen behoefte extra woningen bouwen. Dat is geen beloning voor slecht grondbeleid, snoert Maessen critici op voorhand de mond. ‘Lansingerland had een grote opgave op basis van Vinex-afspraken. Ze zijn aangespoord, ook door de provincie, om te bouwen wat ze konden bouwen. Door de crisis zijn zij extra hard geraakt. Nu we het beleid bijstellen houden we elkaar vast; het kan niet zo zijn dat Lansingerland kopje onder gaat.’

Betaalbare woningen

Een belangrijk onderwerp in de afspraken binnen de subregio’s is de beschikbaarheid van voldoende woningen voor mensen met een laag inkomen. Gemeenten en corporaties maken daarover zelf afspraken, maar binnen subregio’s houden gemeenten wel in de gaten of alle partijen hun afspraken nakomen. Elk halfjaar is er overleg. De projectontwikkelaars die in deze regio actief zijn, hebben verklaard dat zij aan de uitvoering van de afspraken zullen meewerken. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
De gedachte is op zich sympathiek, maar het roept wel vragen op.
1. Hoe wordt dan gewogen? Degene die de gemeente het meeste geld bespaart krijgt de woning?
2. Moet de mantelzorger het huis uit zodra hij stopt met zorg verlenen? Of geldt dan opeens de huurbescherming? Je zult maar op een wachtlijst staan en elke keer horen dat er weer iemand voor gaat omdat er voor een ander gezorgd moet worden, ter beperking van gemeentelijke kosten.15% van de woningvoorraad hiervoor mogen inzetten lijkt wel erg veel. Met de kans dat de mantelzorger eigenlijk helemaal niet lang zijn taken hoeft te doen, afhankelijk van de toestand van de zorgbehoevende.

Jos Praat / beleidsadviseur
Sympathiek initiatief. Maar ik vrees dat het niet lang zal duren vanwege de wurgende effecten van die visieloze verhuurdersheffing. Immers, corporaties kunnen niet anders dan de lage huren fors optrekken om die boete van Blok te kunnen betalen.
Advertentie