Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Compenseer gemeenten die Gazprom-contract opzegden’

Het opzeggen van de contracten bleek achteraf helemaal niet nodig.

22 november 2022
Gazprom tankstation
Shutterstock

Gemeenten die onder druk van minister Jetten (Klimaat en Energie) hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd moeten volledig worden gecompenseerd. Dat vinden de regeringspartijen CDA en ChristenUnie, meldt de NOS. De gemeenten zijn ten onrechte op hoge kosten gejaagd, zeggen de twee partijen.

Onvoldoende

Het kabinet heeft voor dit jaar wel een tegemoetkoming aangekondigd, maar CDA en ChristenUnie vinden dat onvoldoende. Ze wijzen op gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023. Zij zijn het meeste de dupe geworden en moeten met voorrang de meerkosten volledig terugkrijgen. Een meerderheid in de Kamer is het daarmee eens.

Sancties

Jetten bepaalde in april dat zo'n 300 gemeenten, scholen en waterschappen hun band met Gazprom moesten verbreken vanwege de Europese sancties die waren ingesteld tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Gazprom is een Russisch staatsbedrijf.

Twijfels

Er waren meteen al twijfels, ook bij de Tweede Kamer. Die vroeg Jetten om een heroverweging van zijn plannen. De minister besloot daarop de deadline voor het overstappen op te schuiven, naar uiteindelijk 1 maart 2023. Maar tientallen gemeenten hadden al gebroken met Gazprom en nieuwe contracten afgesloten bij andere leveranciers, tegen veel hogere prijzen.

Niet nodig

Vorige week bleek dat het opzeggen van de contracten helemaal niet nodig was. De gemeenten waren klant bij een Nederlandse dochteronderneming van het bedrijf, dat op zijn beurt weer onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom viel. Die Duitse dochter is inmiddels genationaliseerd door de Duitse staat. De plannen daarvoor waren al eerder bekend.

Bron: NOS

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronan Drost
Het bleek al veel eerder dat dit niet nodig was, Jetten had veel eerder de keutel moeten intrekken. Rusland is zelfs gebaat bij de gemeenten die een nieuw contract hebben gezocht aangezien zij zo een veel hogere gasprijs betalen en dit doorvloeit naar de Russische oorlogskas.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
De EU de rekening laten betalen!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie