Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vogelaarheffing was rechtmatig

De Vogelaarheffing die de woningcorporaties de afgelopen jaren moesten betalen, was niet onrechtmatig.

02 november 2011
De Vogelaarheffing die woningcorporaties de afgelopen jaren moesten betalen, was toch rechtmatig. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. De rechtbank in Utrecht oordeelde eind vorig jaar nog dat de heffing onterecht was.

Leefbaarheid
Alle corporaties betalen sinds 2008 de Vogelaarheffing, vernoemd naar oud-PvdA-minister Ella Vogelaar. Jaarlijks ging het om 75 miljoen euro. Het geld ging naar 50 corporaties in 40 achterstandsbuurten. Zij konden daarmee de leefbaarheid in deze wijken verbeteren.

Meebetalen

Een groot aantal corporaties sleepte het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), hun financieel toezichthouder en de organisatie die de heffing inde, destijds voor de rechter. Zij vonden het onterecht dat zij mee moesten betalen aan de problemen van andere woningstichtingen, terwijl ze zelf zo hun eigen sores hadden. De corporaties wonnen de zaak.

Duidelijk

De Raad van State heeft de bezwaren van de woningstichtingen tegen de heffing nu echter afgewezen. De corporaties stelden bijvoorbeeld dat de regeling in strijd is met Europese staatssteunregels, maar de raad vindt van niet. Ook het argument dat de heffing te laat is opgelegd, is van tafel geveegd. Dat de maatregel zou komen, was ruim van te voren duidelijk, zo luidt het vonnis.

Terugbetalen

De juridische procedure gaat over de heffingen in 2008 en 2009. De uitspraak van de rechtbank in Utrecht hield dan ook in dat het CFV het geld over die 2 jaren zou moeten terugbetalen: 150 miljoen euro in totaal. Nu de Raad van State anders oordeelt, hoeft dat dus niet meer.

Afschaffen

Het huidige kabinet heeft overigens besloten de Vogelaarheffing weer af te schaffen. Hij wordt momenteel al afgebouwd. Na 2012 is hij helemaal verleden tijd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie