Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Steden helpen elkaar met klimaatadaptatie

Met de City Deal Klimaatadaptatie spreken de partijen uit dat zij de komende vier jaar een praktijkleeromgeving voor innovatie willen zijn, met als doel de steden klimaatbestendig en waterveilig te maken voor de toekomst.

08 maart 2016

Vijf steden en drie waterschappen sluiten deze week een City Deal om samen te experimenteren met een klimaatbestendige inrichting van het stedelijk gebied.

Praktijkleeromgeving

De deelnemende overheden zijn de gemeenten Den Haag, Dordrecht, Gouda, Rotterdam en Zwolle en de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondertekent de deal, evenals enkele private kennispartners. Met de City Deal Klimaatadaptatie spreken de partijen uit dat zij de komende vier jaar een praktijkleeromgeving voor innovatie willen zijn, met als doel de steden klimaatbestendig en waterveilig te maken voor de toekomst.

Leren van elkaar

De partijen zien samenwerking als een belangrijk middel daartoe. In de City Deal Klimaatadaptatie willen de partijen dan ook hun onderlinge samenwerking versterken en in een open cultuur leren van elkaar. Een goed voorbeeld daarvan is geluidswal van de Zwolse wijk Stadshagen die een waterkerende functie krijgt bij een overstroming. Daarmee wordt naast de dijken van de IJssel, Vecht en het Zwarte Water een extra veiligheidsvoorziening toegevoegd. Zwolle kan met deze ‘meerlaagsveiligheid’-oplossingen veel leren van Dordrecht, denken de ondertekenaars. En vice versa: de steden kunnen elkaar helpen met financiële innovaties en nieuwe manieren van samenwerken.

Gemiste kans

Van de innovaties kunnen andere steden ook leren, licht Anne Vrouwe, adviseur water bij de gemeente Zwolle, toe op de website van Agenda Stad. Ze noemt als voorbeeld ook de Pannenkoekendijk. Dit is naast een dijk ook een belangrijke as in het openbaar vervoer, met een bushalte. Zwolle heeft de weg verhoogd aangelegd, zodat de dijk meer functie heeft. Vrouwe noemt ook een gemiste kans: Zo is er onlangs een golfbaan gerealiseerd waar ook goede mogelijkheden waren geweest in ruimtelijke adaptatie.

Agenda Stad

De geleerde lessen worden gedeeld met andere partijen zoals het onderwijs. Nederland en de Nederlandse watersector zijn wereldwijd toonaangevend op het gebied van waterveiligheid en watermanagement. De City Deal Klimaatadaptatie is een onderdeel van de Agenda Stad. Tot juni 2016 kunnen andere partijen zich aansluiten bij deze City Deal.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stichting RoofUpdate / No profit organisation
Hier willen wij graag in mee denken en ondersteunen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie