Gelderland moet zich aan de door de provincie zelf vastgestelde stikstofregels houden. De provincie mocht geen natuurvergunning afgeven voor een intensieve veehouderij in het uiterwaardengebied van de IJssel door de eigen regels ruimer toe te passen dan de stikstofverordening uit 2012 toestaat.
Gelderland moet zich aan eigen stikstofregels houden
De provincie Gelderland moet zich aan de stikstofregels houden die ze zelf heeft opgesteld, oordeelt de bestuursrechter.
Natuurvergunning vernietigd
Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die door omwonenden was aangespannen tegen de verleende vergunning. De hoogste bestuursrechter heeft de natuurvergunning vernietigd en de provincie opgedragen een nieuw besluit te nemen.
Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die door omwonenden was aangespannen tegen de verleende vergunning. De hoogste bestuursrechter heeft de natuurvergunning vernietigd en de provincie opgedragen een nieuw besluit te nemen.
Opgeslagen stikstofrechten
Stikstofuitstoot ontstaat door mest van veehouderijen. Gelderland richtte in 2012 de zogenoemde stikstofdepositiebank op. De stikstofrechten van veehouderijen die stoppen, worden in die bank opgeslagen. Als een ander bedrijf wil starten of uitbreiden in een beschermd natuurgebied, zoals de uiterwaarden van de IJssel, kan een beroep worden gedaan op de opgeslagen stikstofrechten. De bedoeling is dat de maximale stikstofuitstoot in een natuurgebied op die manier gelijk blijft.
Exclusieve regeling
In Angerlo langs de IJssel wilde zich een bedrijf vestigen met 1280 varkens en 84 runderen. Het bedrijf kwam echter niet in aanmerking voor stikstofrechten uit de depositiebank. De provincie gaf toch een vergunning, omdat er nog niet officieel opgeslagen stikstofrechten over waren. Daarvan zegt de hoogste bestuursrechter nu dat dat niet mocht. ,,De verordening is een uitputtende en exclusieve regeling, die geen ruimte biedt om op een andere manier stikstofrechten te bewaren'', aldus de Raad.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De creativiteit van de provincie Gelderland om de vee-industrie te matsen, grenst aan misdaad. Alleen kan het milieu zich niet verweren.
Goed dat de Raad van State hier een stokje voor steekt, maar wat was er gebeurd als er geen omwonenden of milieugroepering was geweest? Ik denk dat de provincie Gelderland onder curatele gesteld moet worden. Ook lijkt het er op dat de CDK zich hier geen rekenschap heeft gegeven van artikel 64,, lid 1 en 266 van de Provinciewet. Een zorgelijke ontwikkeling terwijl iedereen momenteel de mond vol heeft van integriteit.