ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Drone telt verkeer: directe bijsturing files heel dichtbij

Drone telt verkeer: directe bijsturing files heel dichtbij. Op deze manier is verkeer tellen veiliger, nauwkeuriger en sneller. We hebben minder menskracht langs de weg nodig en we werken met een gesloten data systeem.

16 oktober 2017

Antea Group heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat, ViNotion, Delft Dynamics en Dufec het verkeer gemeten bij aansluiting Muiden op de A1 met een kabel drone. ‘Op deze manier is verkeer tellen veiliger, nauwkeuriger en sneller. We hebben minder menskracht langs de weg nodig en we werken met een gesloten data systeem. De drone gaat de lucht in, stuurt de data via de kabel direct door en maakt zo snelle berekeningen en vervolgacties mogelijk. Door een bekabelde drone te gebruiken is het risico op ongevallen nihil.’ Aldus Roel Brandt, Projectmanager Smart Mobility bij Antea Group.

De drone vlucht is uitgevoerd met toestemming van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is onderdeel van een proef die Rijkswaterstaat, Antea Group en ViNotion samen uitvoeren om het verkeer geautomatiseerd te tellen met een drone. Het doel van deze proef is tweeledig: aantonen dat een kabel drone veilig en efficiënt ingezet kan worden bij Rijkswegen én inzicht krijgen dat geautomatiseerd tellen met een drone daadwerkelijk een hoogwaardig alternatief is voor het tellen van het verkeer met de traditionele aanpak met lussen, camera’s of waarnemers.


De data vanuit de kabel drone worden nu gebruikt om de beschikbare intelligente beeldherkenningssoftware van ViNotion geschikt te maken voor dronebeelden. Deze software herkent voertuigen en bepaalt hun richting. Zo kan het verkeer op de kruispunten geautomatiseerd geteld worden. De geautomatiseerde verkeerstelling vergelijken we met de traditionele telling, om de kwaliteit van drone-beelden als gegevensbron te evalueren. In potentie zijn drones een zeer veilige, flexibele, efficiënte en goedkope manier om de verkeerssituatie kwantitatief in beeld te brengen. Op basis van de uitkomsten van deze proef stelt Antea Group in samenwerking met ViNotion de dienst voor het geautomatiseerd tellen van verkeer met drones beschikbaar voor al haar klanten.

Contact:

Roel Brandt / Contactgegevens

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.