Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Foute kaart, bouwplan in prullenbak

Het plan voor de bouw van meer dan 60 woningen in het Brabantse Lennisheuvel werd vanwege een administratieve fout van de gemeente Boxtel door de Raad van State afgekeurd. Een ecologische verbindingszone stond verkeerd op de kaart. De kans bestaat dat de gemeente nu weer helemaal opnieuw moet beginnen.

05 juli 2021
shutterstock-377709622.jpg

Het plan voor de bouw van meer dan 60 woningen in het Brabantse Lennisheuvel werd vanwege een administratieve fout van de gemeente Boxtel door de Raad van State afgekeurd. Een ecologische verbindingszone stond verkeerd op de kaart. De kans bestaat dat de gemeente nu weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Verbindingszone

Boxtel wil al enkele jaren een uitbreiding van het dorp Lennisheuvel om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar woningen in de gemeente. De weilanden ten zuiden van het dorp leken een goede plek. Maar een aantal omwonenden is tegen de komst van nieuwe woningen, en tekende bezwaar aan bij de Raad van State. Die stelde de gemeente op alle punten in het gelijk, behalve op eentje: het bouwplan komt te dicht bij de ecologische zone langs de Herenbeekloop, een stroompje dat even verderop uitmondt in de Beerze. Voorgeschreven wordt dat de bouwcontouren van het plan op minstens 50 meter van de verbindingszone moeten liggen. In Lennisheuvel is dat maar 40 meter.

 

Contouren

Maar in werkelijkheid ligt de ecologische verbindingszone wel degelijk ver genoeg van de contouren van het bouwplan. Waterschap De Dommel legde de zone enkele jaren geleden aan op een iets zuidelijker locatie dan oorspronkelijk was ingetekend. Dat was toen geen probleem, omdat er nog geen sprake was van woningbouw. De gemeente heeft echter verzuimd om de kaart van de omgevinsgsverordening aan te passen naar de correcte situatie. In het bestemmingsplan werd de werkelijke situatie wel aangehouden, maar dat kwam niet overeen met de officiële ligging op de Omgevingsverordening. De Raad van State zette dus toch een streep door het bouwplan.

 

Zuur

In het Brabants Dagblad noemt wethouder Désiré van Laarhoven de ontstane situatie ‘zuur’. In een verklaring naar de gemeenteraad geeft het gemeentebestuur aan dat ze start met een herbegrenzingsprocedure, zodat de strijdigheid met het bestemmingsplan in ieder geval wordt opgelost. Of dat voldoende is om door te kunnen met het bouwplan is nog niet duidelijk. ‘Wij zijn samen met de projectontwikkelaar, adviseurs en provincie in overleg welke stappen voor het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning doorlopen moeten worden om zo snel mogelijk tot woningbouw in het plangebied te komen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Terecht wijst de Raad van State er op dat het bouwplan t.o.v. de omgevingsverordening versus bestemmingsplan niet met elkaar spoort. Dit zal dus moeten worden aangepast en recht gezet. De Raad van State is hier dus niet de zwarte piet, maar de gemeente zelf
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie