Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ontzorgen werkt beter dan zak geld bij verduurzaming

Het lukt woningeigenaren amper hun woning te verduurzamen zonder daarvoor extra kosten te maken, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen. Toch moeten gemeenten niet beginnen met extra geld, aldus onderzoeker Frans Schilder.

25 augustus 2020
solar-panel-array-1794514-640.jpg

Het lukt woningeigenaren amper hun woning te verduurzamen zonder daarvoor extra kosten te maken, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen. Toch moeten gemeenten niet beginnen met extra geld, aldus onderzoeker Frans Schilder. 

In Klimaatakkoord wordt ervan uitgegaan dat woningeigenaren zonder extra kosten (woonlastenneutraal) hun woningen energieneutraal kunnen maken. Met andere woorden: de maandelijkse aflossing van de verduurzamingslening mag niet hoger uitvallen zijn dan de energierekening. Dat dit nauwelijks mogelijk is, strookt niet met het beeld van campagnes die claimen dat energiebesparende maatregelen zichzelf terugverdienen. Volgens PBL-onderzoeker Frans Schilder is er een verschil tussen wat energiebesparende maatregelen theoretisch opbrengen en de praktijk. 'Wij zijn uitgegaan van feitelijke en niet van theoretische besparingen.'

 

Was u verbaasd over deze uitkomst?

'Nee, ik was in zekere zin positief verrast.'

 

U dacht dat het nog erger zou zijn?

'Ja, vanwege mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik heb geprobeerd mijn huis te verduurzamen en dat kon financieel helemaal niet uit. Dat had alles te maken met het feit dat mijn energierekening destijds 100 euro was. Met 100 euro kun je weinig financieren. Als je een energierekening hebt van 160, 170, 180 euro, dan ziet zo'n financieel plaatje er ineens anders uit. Juist huishoudens met opgroeiende kinderen zitten toch wat hoger en dáár valt wel wat te verduurzamen, woonlastenneutraal.'

 

Alleen dat klein plukje van huishoudens met kinderen kan, als de rente niet hoger is dan 2 procent, woonlastenneutraal verduurzamen.

'Precies. Er is een klein plukje, maar van die huishoudens zijn er wel heel veel. Door dat volume kun je best een flinke slag maken. Als ik eens kijk naar mijn eigen rijtje ... dat zijn twaalf woningen. Daarvan zijn er vier met kleine kinderen en vier met oudere kinderen. Daar zullen er een paar bij zijn met wie je zou kunnen gaan praten.'

 

U gaat in uw rapport uit van verduurzamen van een tussenwoning. Gelden de conclusies alleen voor tussenwoningen?

'Dat is een beetje de vraag. Ik denk dat je het algemene beeld – het is onmogelijk om voor iedereen tegelijk het traject woonlastenneutraal te maken – over alle woningen van Nederland kunt trekken. Maar over waar precies de omslagpunten liggen, kun je op basis van dit rapport niks zeggen.'

 

Kunnen gemeenten iets doen zodat eigenaren sneller hun investeringen in duurzaamheid terugverdienen?

'Ja, het investeringsbedrag is fors en gemeenten kunnen bovenop rijkssubsidies extra subsidies verstrekken. Voor sommige huishoudens is het financieel al aantrekkelijk. Toch zien we weinig tempo. Gemeenten doen veel energiecoachingsgesprekken. Dat is het moment waarop ze kunnen vragen: "Wat zijn uw overwegingen om het te doen en wat zou u eventueel tegen kunnen houden?" Volg mensen in dat traject van verduurzaming en als ze afhaken, vraag door. Zo kun je grip krijgen op de vraag waarom mensen het, ondanks dat het niet leidt tot hogere woonlasten, toch niet doen. Als je er geld tegenaan gooit terwijl dat niet de belangrijkste drijfveer is, dan zit je gewoon geld weg te gooien. Het zou best kunnen dat 'gedoe' de belangrijkste reden is. Dan is de opgave om die mensen te ontzorgen. Daarom zou ik niet beginnen met extra geld. Wellicht bestaat dat beeld op gemeenteniveau al lang. Maar ik ken zulke studies nog niet.'

 

Ik lees ook over een vrijwillige erfpachtconstructie.

'Niet iedereen heeft 40.000 euro [het PBL gaat in het onderzoek uit van een investering van deze omvang] in zijn achterzak zitten. Sommige mensen hebben ruimte in hun hypotheek, maar soms is dat niet mogelijk. Er wordt gezocht naar alternatieven. Een van de gevonden vormen is de erfpachtconstructie waarbij je de grond verkoopt aan een ander en dan langzaam terugkoopt. Daarmee geef je een zekerheid af aan de geldschieter, maar ik durf niet te zeggen of de bank akkoord gaat dat je de grond los verkoopt.'

 

Is uw rapport een rapport dat tot pessimisme stemt?

'Kennelijk wel; we zijn er niet in geslaagd mensen het gevoel te geven dat het glas niet alleen half leeg maar ook half vol is. In mijn ogen is het een vrij positief verhaal in die zin dat er in ieder geval huishoudens zijn voor wie het financieel uitkan. Het wordt pas vervelend als je die op geen enkele manier aan de gang krijgt.'

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Joke / rijksambtenaar
Wie let bij alle isolatie-adviezen op het (door isolatie) ontstaan van koudebruggen en daardoor condensvorming en schimmel? Voor mij (met een huis uit de jaren '60) is dat een overweging om niet te gaan isoleren.

En bied me 'plug & play' aan zoals nu, maar dan niet de onrendabele en veel te dure stadsverwarming die nu het enige aanbod is.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Ik moet nog zien of warmte die je uit de bodem haalt gratis blijft. De overheid kan zo maar de Mijnbouwwet o.i.d. van toepassing verklaren en dan moet je gaan betalen. Dat gebeurt natuurlijk pas bij voldoende warmtepompen. Wat dat betreft zijn het net fuikenvissers: je zwemt er zo maar in en voor je het weet, kun je niet meer terug.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
pieter / wegkijker
Sneu voor Marjan Minnesota. De vrouw die namens ons (ik heb nooit op haar kunnen stemmen) de overheid dwingt tot extreme kostenverhogende maatregelen.

Het levert natuurlijk niks op,Nu is biomassa ook al tot no go verklaart. Kernenergie blijft voorlopig over maar dit is ook no go.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan Straatman / directeur
Eerlijk gezegd stelt dit artikel me niet gerust. Iedereen die gesprekken voert met bewoners weet dat kosten -met name de onzekerheid daarover- voor de meeste bewoners een van de grootste zorgpunten is. Deze studie (en dit artikel) versterkt deze zorg eerder, dan dat het deze wegneemt. Met name de beperktheid van een tussenwoning, de gediffentieerdheid van huizen en gezinssamenstelling in de praktijk en de innovatie en ontwikkeling die we komende jaren hopelijk zullen zien. En het legt de focus nog meer op geld dan op andere waarden (comfort, klimaatverandering, ...) die ook 'voordeel' opleveren. Wat mij betreft moeten we zowel eerlijk zijn over de woonlasten (en dat zijn we vaak niet), als genuanceerd (soms is er geen probleem, soms kan en mag een gezond milieu wat kosten en als er serieus knelpunten zijn, dan moeten we die oplossen).
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans / afdelingsmanager
Leuk om te lezen: sinds 2016 neemt het aantal verkochte nieuwe cv-ketels toe en in 2019 een absoluut record bereikte van 450.000 stuks (bron: Gasmonitor). Mensen geloven kennelijk niet zo in het energietransitie evangelie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Janet / beleidsadviseur
wij waren heel druk bezig met het verduurzamen van onze woning. met een duurzaamheidslening hebben we de ramen op de bovenetage van dubbelglas voorzien, nadat we jaren geleden de benedenetage zelf bekostigd hadden voor dubbelglas. We kregen ook subsidie van de gemeente ervoor. Twee jaar later hadden we geld om de spouwmuren te laten isoleren. weer subsidie aangevraagd. Maar die kregen we niet want er was maar weinig subsidiegeld en wij hadden al een keer gehad dus nu moest het naar anderen gaan. Uiteindelijk bleek dat er veel subsidiegeld ongebruikt is gebleven maar wij kregen het niet. Dan houdt het op, want terugverdienen duurt veel te lang. Je moet het voor het milieu doen maar dan moet je zelf echt veel geld hebben.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie