Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Goede afspraken over dagelijkse corona-test rioolwater

De Nederlandse waterschappen willen goeie afspraken maken over de kosten van een dagelijkse monitoring van het rioolwater op het coronavirus. Want dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, zegt de Unie van Waterschappen (UvW).

25 juni 2020
shutterstock-795331030.jpg

De Nederlandse waterschappen willen goeie afspraken maken met het RIVM en het ministerie van VWS over de kosten van een dagelijkse monitoring van het rioolwater op het coronavirus. Want dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt, zegt de Unie van Waterschappen (UvW).

Coronadashboard

Begin deze week vroeg minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het RIVM om alle 323 rioolwaterzuiveringinstallaties (RWZI) dagelijks te controleren op aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater. Op die manier kan snel inzichtelijk worden waar het virus rondwaart en krijgt het RIVM meer informatie over de verspreiding van het virus. Die cijfers kunnen dan worden opgenomen in het coronadashboard.

Onderzoek

De afgelopen maanden heeft het RIVM al op 29 rwzi’s onderzoek gedaan naar het virus in rioolwater. Het virus blijkt al in een vroegtijdig stadium zichtbaar te zijn in menselijke uitwerpselen voordat mensen symptomen van het virus ervaren. Daarom kan, via het rioolwater, een nieuwe uitbraak sneller worden opgespoord.

Goud

UvW-bestuurslid Sander Mager is blij dat de waterschappen kunnen bijdragen aan de bestrijding van het virus. ‘Met het rioolwater hebben de waterschappen goud in handen. We winnen energie en grondstoffen terug uit dit afvalwater, maar kunnen dus ook de verspreiding van het coronavirus detecteren.’

Afspraken

Maar de Unie wil wel dat er afspraken worden gemaakt over de kosten. Een dagelijkse controle van het rioolwater in alle 323 rwzi’s is niet zo eenvoudig, zegt een woordvoerder van de Unie. Veel van de installaties zijn onbemand, en er moet dagelijks voor worden gezorgd dat medewerkers van het RIVM en het betreffende waterschap onder de strenge veiligheidsmaatregelen hun werk kunnen doen. De waterschappen doen zelf regelmatige checks van de waterkwaliteit, maar dat gebeurt niet dagelijks. De coronatest moeten worden uitgevoerd door iemand van het RIVM. Mager: ‘Monitoren bij alle rioolwaterzuiveringsinstallaties is wel zeer kapitaalintensief. Dat vraagt dus om een slimme aanpak. Samen met het Rijk en andere partners gaan we kijken hoe we het monitoren voor iedereen uitvoerbaar en betaalbaar kunnen houden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie