Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht maakt toch stikstofruimte vrij voor Schiphol

Om de natuurvergunning te krijgen, kocht de luchthaven vorig jaar boerderijen op om over stikstofruimte te kunnen beschikken.

ANP
13 juni 2024
Vliegtuig boven verkeersbord Utrecht
Shutterstock

De provincie Utrecht gaat alsnog in op het verzoek van Schiphol om de natuurvergunning van een veehouderij in Wilnis in te trekken. De provincie doet dat om juridische stappen door de luchthaven te voorkomen. De stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de vergunning van de veehouder wil Schiphol gebruiken voor de eigen natuurvergunning.

 

Financieel Teamleider

Latentis in opdracht van Provalu
Financieel Teamleider

Planeconoom

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Nieuwegeinni
Planeconoom

In gebreke gesteld

Tot dusver had de provincie nog geen besluit genomen over het verzoek van de luchthaven de natuurvergunning van de veehouder in Wilnis in te trekken. Daarom heeft Schiphol de provincie onlangs 'in gebreke gesteld' om het niet tijdig nemen van een besluit over het intrekken van de natuurvergunning van de veehouderij, schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een memo aan de Provinciale Staten.

Gebruik voor natuur

Volgens GS had Schiphol de boerderij buiten medeweten van de provincie gekocht. Utrecht zou de stikstofruimte die vrijkomt door het intrekken van de natuurvergunning het liefst willen gebruiken voor de natuur of het legaliseren van projecten binnen de provincie. 'Evenwel zijn wij juridisch gehouden om een besluit te nemen, en is er geen grondslag om het verzoek te weigeren', schrijven GS.

Compenseren eigen uitstoot

Tegelijkertijd wijst de provincie erop dat de aan Schiphol verleende natuurvergunning momenteel onderdeel is van een juridische procedure en dat het daarom nog lang niet zeker is dat deze onherroepelijk wordt. Om de natuurvergunning te krijgen, kocht de luchthaven vorig jaar boerderijen op om over stikstofruimte te kunnen beschikken. Doel daarvan is het compenseren van de eigen uitstoot. Als de natuurvergunning van Schiphol niet standhoudt bij de rechter, wil Utrecht de stikstofruimte alsnog zelf gebruiken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie