Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Breien en soep eten in koud stadhuis: Warmetruiendag

Gemeenten grijpen de landelijke Warmetruiendag aan om met diverse acties aandacht te vragen voor het klimaat. Organisator het Klimaatverbond hoopt veel wethouders, raadsleden en ambtenaren met hun #lievelingstrui op de foto te krijgen.

02 februari 2017

Gemeenten grijpen de landelijke Warmetruiendag aan om met diverse acties aandacht te vragen voor het klimaat. Organisator het Klimaatverbond hoopt veel wethouders, raadsleden en ambtenaren met hun #lievelingstrui op de foto te krijgen.

Aandacht voor Warmetruiendag groeit

De energiebepsaringsdag – dit jaar op 10 februari – is elf jaar geleden bedacht door het Klimaatverbond, het samenwerkingsverband van 150 decentrale overheden voor goed klimaatbeleid. Aanvankelijk deden vooral gemeentehuizen en scholen mee aan de actie, door de kachel op Warmetruiendag een graad lager te zetten. Inmiddels breidt de actie zich uit naar bedrijven en particulieren. Sinds 2013 steunt energiebedrijf Greenchoice Warmetruiendag.

Ruim dertig gemeenten

Voor de elfde Warmetruiendag hebben zich inmiddels ruim dertig gemeenten aangemeld met eigen acties, meldt projectleider Nathalie van Loon, en dat aantal groeit. ‘Gemeenten organiseren acties rond truien, gaan naar scholen toe, zetten zelf de verwarming lager of grijpen de kans aan om iets aan energiebesparing te doen of successen te delen.’

Breiwedstrijd Rotterdam

Zo zijn er volop breiacties. Onder particulieren, maar ook vanuit het stadhuis van Rotterdam. Die gemeente roept inwoners op om de lievelingstrui van Rotterdam te ontwerpen. Er is een cadeaubon mee te winnen. De gemeente zette vorig jaar al een 010-breipatroon op de website en hees wethouder Pex Langenberg in de eerste slobbertrui. In Katwijk gaf wethouder Jacco Knape afgelopen najaar al het startsein voor Heel Katwijk Breit. Schoolkinderen gaven hem vervolgens een paar bollen wol en huiswerk mee: voor 10 februari moet hij zelf ook een sjaal breien. 

Erwtensoep

De wethouder van Delft, Stephan Brandligt, trekt zijn lievelingstrui aan en zet de verwarming een graad lager, kondigde hij aan. Alle Delftenaren worden opgeroepen om hetzelfde te doen.

Warme truien zijn in elk geval aanbevolen bij bezoeken aan diverse gemeentehuizen: op veel plekken gaat de kachel omlaag.  Zoals in Waalre, Oostzaan en Wormerland, waar tegelijkertijd erwtensoep wordt uitgedeeld aan de ambtenaren om warm te blijven.

Scholen
Verder worden er veel acties georganiseerd met en op scholen, laat het Klimaatverbond weten. In Den Haag en in Goeree-Overflakkee gaat de wethouder bijvoorbeeld langs op scholen voor een les over duurzaamheid. Den Haag geeft daarbij een lespakket uit, net als vorig jaar. 

Energiebesparing/ draagvlak

Andere gemeenten benutten de actiedag om klimaatmaatregelen onder de aandacht te brengen. Zo organiseert Breda diverse activiteiten rondom energiebesparing. In de week van de Warmetruiendag geeft de gemeente kosteloos advies over energie-en waterbesparing en plaatst gratis radiatorfolie en tochtstrippen. Ook Goeree-Overflakkee deelt een cadeautje uit, met een prijsvraag rond 10 februari. Voor de inzender van het beste besparingsidee heeft de gemeente een duurzame oplader of een dopper.

Inspiratiegids

Projectleider Van Loon is blij met de vele initiatieven en verwijst nog naar de Inspiratiegids voor overheden die nog zoeken naar acties rondom Warmetruiendag. Ook is er de Warmetruiendag businesscase, een rekentool om de impact op klimaat en portemonnee te berekenen van een dagje de kachel in het gemeentehuis omlaag.

#lievelingstrui

Ze nodigt wethouders, raadsleden en ambtenaren van harte uit om mee te doen aan de landelijke fotoactie van de Warmetruiendag: iedereen mag in zijn favoriete wintertrui op de foto, in de zoektocht van de organisatie naar de lievelingstrui van Nederland. ‘Als bestuurders en ambtenaren hun foto delen via social media met #lievelingstrui en #warmetruiendag, dan pikken wij het op.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie