Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Toekomst Hedwigepolder blijft onduidelijk

Het kabinet laat onderzoeken of de aanleg van buitendijkse natuur een volwaardig alternatief is voor de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Minister Gerda Verburg (LNV) kondigde dit donderdag aan in de Tweede Kamer tijdens het debat over de Westerschelde.

04 september 2009

Onbeantwoord
Die mededeling riep veel vragen op in de Kamer, maar die bleven onbeantwoord. Verburg werd onwel, de voorzitter staakte de vergadering. De minister van Landbouw kon haar betoog niet afmaken in dit gevoelige dossier. Zij blijft in de nacht van donderdag op vrijdag uit voorzorg in het ziekenhuis overnachten. Eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat er niets ernstig aan met de bewindsvrouw aan de hand is. Premier Jan Peter Balkenende zei 'erg geschrokken' te zijn en gaf aan dat de minister voor alle zekerheid naar het ziekenhuis zou gaan. Hij kon niet aangeven of de kwestie Westerschelde vrijdag in het wekelijkse kabinetsberaad aan de orde komt.

 

Dubbelbesluit
Centraal staat het in april genomen kabinetsbesluit om de Zeeuwse Hedwigepolder niet onder water te zetten en zo de natuurschade te herstellen die ontstaat door het uitdiepen van de Westerschelde. Verburg benadrukte voordat ze niet lekker werd dat het gaat om een dubbelbesluit. 'Want zou bij verdere uitwerking en in overleg met de Europese Commissie blijken dat dit onvoldoende is, dan wordt teruggevallen op het oorspronkelijke plan: ontpoldering van de Hedwigepolder.'

 

Consortium
De mininster hoopt in oktober te weten of dit beoogde alternatief haalbaar en effectief is. Maar tot verbazing van de Kamer zei de minister ook dat het onderzoek hiernaar nog niet is begonnen. Wel is ze in gesprek met een consortium voor een gezaghebbend oordeel. De Kamer wilde weten wat er dan wel was gebeurd sinds april. Verburg wilde of kon niet echt op de zaak ingaan.

 

Knoop doorhakken
Een Kamermeerderheid toonde zich nog steeds tegen ontpoldering van de Hedwigepolder. Het CDA houdt het kabinet 'onverkort' aan het besluit van april en het alternatief van buitendijkse schorren en slikken mag niet worden losgelaten, stelde fractiewoordvoerder Ad Koppejan. Coalitiepartners PvdA en ChristenUnie steunen de koers nog, maar Lia Roefs (PvdA) waarschuwde wel dat het niet te lang mag duren. 'En als minister Gerda Verburg nu al weet dat ze niet aan de voorwaarden kan voldoen, dan kunnen we beter meteen de knoop doorhakken en ontpolderen.' Ernst Cramer (ChristenUnie) wil liever niet ontpolderen, maar hij denkt niet dat het gevonden alternatief dit voorkomt. Het idee is eerder bekeken door twee onderzoekscommissies en werd toen niet kansrijk bevonden, stelde hij.

 

Ommezwaai
D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks willen door met de oorspronkelijke plannen waarin de polder wel onder water komt te staan. D66'er Boris van der Ham richtte zich op de rol van Balkenende in de kwestie. Hij sprak van 'een ommezwaai en een diplomatieke blunder op naam van de premier'. Volgens hem heeft de premier ingegrepen en op 17 april, toen het kabinet de ontpoldering terugdraaide, een geheim punt op de agenda van de ministerraad opgevoerd. Balkenende zou volgens hem de schijn van belangenverstrengeling tegen hebben, gezien de familierelatie tussen zijn politiek assistent en de betrokken Zeeuwse dijkgraaf.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
nijpels kan zijn geld wel weer inleveren 'tjonge jonge wat is die cda toch met geld aan het smijten. Potverteerders zijn het. Bos je moet ingrijpen
piet brontsema / org adviseur
die arme p.j. . hij wil in de voetsporen treden van zijn grote voorganger Lubbers die nam ook ooit een dubbelbesluit. toen niet over zoiets onbenulligs als een paar ha bietenvelden maar over ontwapening of niet, to be or not to be dus
Advertentie