ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Verduurzaming plastic voedselverpakkingen

McDonald’s en TNO zijn samen met aantal koplopers project gestart.

TNO
14 december 2023
Mc Donalds TNO

Een aantal toonaangevende merken doet mee aan een TNO-onderzoek voor de verduurzaming van voedselverpakkingen. De bedrijven gaan plastic voedselverpakkingen uit de keuken en afgekeurde herbruikbare bekers van McDonald’s inzamelen en recyclen tot nieuwe voedselverpakkingen die voor minstens 35% uit gerecycled materiaal bestaan.

In dit project geleid door TNO/ Brightlands Materials Center, worden verpakkingsafval en bekers verzameld bij McDonald’s-restaurants, getransporteerd en gerecycled om vervolgens opnieuw te worden gebruikt in de restaurants. Het gaat hierbij om verpakkingen van flexibel polyethyleen (LDPE) en harde PP-verpakkingen.

Het streven naar voedselveiligheid en kwaliteit, maar ook duurzaamheid en economische haalbaarheid

Met dit project willen we nieuwe verpakkingen van gerecycled materiaal ontwikkelen die voldoen aan de eisen voor voedselveiligheid en kwaliteit, zodat ze in aanmerking komen voor een certificering van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Daarnaast ontwikkelen we een gestandaardiseerde procedure voor de toepassing van recyclaat in voedselverpakkingen.

Naast voedselveiligheid en duurzaamheid is de economische haalbaarheid van recyclen ook een belangrijke factor die wordt meegenomen in het onderzoek.

Samenwerking in de verpakkingswaardeketen

Uniek aan dit project is de samenwerking tussen alle partijen binnen de verpakkingswaardeketen. De consortiumpartners zijn: McDonald’s, LyondellBasell, HAVI, OPACKGROUP, Haval, FrieslandCampina, LambWeston/Meijer, The Coca-Cola Company, Wageningen University (WUR), CHILL, Triskelion en TNO/ Brightlands Materials Center. Al deze partijen zien samenwerking in de waardeketen als voorwaarde om tot circulaire voedselverpakkingen te komen.

Het project is in oktober gestart. In deze eerste fase zal het projectplan in detail uitgewerkt worden, waarna het plan ingediend wordt bij het Groeifonds.  

Vanuit een gezamenlijke duurzame ambitie gaan we in de praktijk de mogelijkheden en onmogelijkheden van het toepassen van recyclaat onderzoeken, op weg naar circulaire voedselverpakkingen.

Marieke Havermans
Marieke Havermans - TNO

Meer weten?
Neem dan contact op met Marieke Havermans, Senior Business Developer Circulaire Plastic Verpakkingen bij TNO of bel: 06 41 20 91 40

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.