ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Podcast Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar?

Podcast Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar?

21 juli 2020
Podcast-energietransitie-200x150px.jpg

Ruim zeven miljoen woningen moeten van het gas af, want in 2050 moet onze energievoorziening volledig duurzaam zijn. Hoewel we nog zo’n dertig jaar hebben, lijkt het papier wel erg geduldig. En de rekenmachine ook. Hoe lang blijven we rekenen, in discussie en wachten op de allerbeste en allergoedkoopste oplossing? En wat kunnen we doen en doen we al? En wat moeten we vandaag? Kortom, hoe maken we aardgasvrije wijken haalbaar en betaalbaar? We richten het vizier in dit gesprek op de uitdagingen en opgaven voor gemeenten.

Aan tafel de sprekers:

Maarten van Poelgeest, voorzitter van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord en programmaleider gasvrije wijken, werkzaam bij Andersson Elffers Felix

Claudio Bruggink, wethouder Duurzaamheid en Milieu in Hengelo
•   Robin van der Sande, adviseur Energiestrategie & Financiën bij Sweco

Laat je inspireren door het gesprek!

Je beluistert de podcast via jouw favoriete platform:

Soundcloud

Apple podcast

Spotify

Sweco Nederland · Aardgasvrij: haalbaar en betaalbaar? |Urban Insight podcast

Wil je napraten over het onderwerp, neem dan contact met ons op

Robin van der Sande, Adviseur Energiestrategie & Financiën

M +31 6 12 92 86 74 / Robin.vandersande@sweco.nl

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wat stelt duurzaam voor als je tegelijkertijd via het promoten van zonnepanelen (cadmium, lood, floatglas) en windmolens (enorme broeikaseffecten) een milieuprobleem creëert?
Bernard
Van het aardgas af is krankzinnig en niet duurzaam. Er kunnen inderdaad werkzame en betaalbare alternatieven ontwikkeld worden terwijl men gewoon aan het aardgas blijft en vormen van kernenergie en waterstof zijn heel goede alternatieven. Het volk is niets gevraagd. Stoppen met deze waanzin. Ik zie Maarten van Poelgeest ook weer een lekker betaald baantje heeft. Een draaideurcrimineel richt nog minder schade aan de maatschappij aan.
Robin van der Sande / Adviseur Energiestrategie & Financien
Het besluit en tempo waarmee woningen van het aardgas af gaan, is opgegeven door het kabinet. Gemeenten proberen daar op een weloverwogen manier invulling aan te geven. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de maatschappelijke kosten.



Het vervangen van aardgas door een andere bron levert op termijn CO2 besparing op. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Parallel zal de wijze van elektriciteit-opwek op de schop moeten. Beide zijn processen van meerdere jaren waar nog hobbels in te overwinnen zijn.



Belangrijk is dat nu de eerste stappen gezet worden, zodat we op termijn onze huizen op een fijne manier kunnen verwarmen. De opgave gaat voor een groot deel over onze warmte- (en elektra) infrastructuur. We kijken daarbij naar natuurlijke vervangingsmomenten, zodat huiseigenaren ruim op tijd weten wanneer zijn of haar woning aan de beurt is. Elektrificatie en centraliseren van warmte-opwek zijn daar onderdeel van. Dat maakt de weg vrij voor de inpassing van toekomstige warmte-opwekkers zonder negatieve impact op het milieu en klimaat. Waterstof en kernenergie zijn daarmee niet uitgesloten.
Gerrit Janssen / juridisch adviseur
Gezien de inzet van meer dan € 11,4 MILJARD op zeer vervuilende verbranding van biomassa (vervuilender dan steenkool) kunnen we maar beter beschikbaar gas (minst vervuilend) blijven gebruiken. In ieder geval tot het moment dat minder milieu milieubelastende energie-opwekking grootschalig mogelijk is. Blijf daarom ons distributienet voor gas ook in stand houden..
R.Folkersma / programma manager
De inleiding suggereert haast, maar de vraag is hoezo?

Waarom zouden we inderdaad niet de tijd nemen om goede, werkzame en betaalbare alternatieven te ontwikkelen voordat we hele wijken met veel subsidie van het gas gaan afhalen. Dat is verspilling van maatschappelijk cq overheidsgeld en niet nodig. Bovendien verwacht van gemeenten weinig in dit verband, het benodigde geld is al verbrand in het sociaal domein.