ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Van kantoorgebouw tot hoogwaardig wooncomplex?

Transformatie van voormalig hoofdkantoor ING in Leeuwarden.

kantoorcomplex Leeuwarden

Projectontwikkelaar Reales kocht in Leeuwarden een kantorencomplex met drie gebouwen over van ING. De twee al leegstaande kantoorgebouwen herontwikkelt de ontwikkelaar tot woontorens met circa 200 appartementen.

De kantoorgebouwen Het Verlaat, Nijderbij en De Zwei vormen samen een beeldbepalend en bekend complex in de Friese stad, nabij het centrum en het centraal station. “Met name Het Verlaat is een markant gebouw dat we zo veel mogelijk in ere willen houden”, vertelt Marc Snijders, directeur van Reales. “Ook Nijderbij willen we in de bestaande constructie transformeren.” De gebouwen Het Verlaat en Nijderbij staan al leeg. ING huurt De Zwei voorlopig terug van de ontwikkelaar.

Zestig procent betaalbare woningen

De woontorens voldoen straks aan de eisen van deze tijd. Snijders: “Daarmee geven we invulling aan de ambitie van de gemeente Leeuwarden om kwalitatieve woningbouw toe te voegen op een toplocatie de stad. Het wordt een wooncomplex met een mixed-use karakter. We verwijderen een deel van de plint en richten het parkeerterrein op de binnenplaats in als binnentuin met daar omheen commerciële functies.”

De projectontwikkelaar start in eerste instantie met de bouw van 180 tot 200 woningen in de leegstaande kantoorgebouwen. “Daarvan valt zo’n 60 procent in het betaalbare segment, ruim meer dan de eis bij woningbouwprojecten”, zegt Snijders. “We zoeken nog naar de juiste verdeling tussen koop- en huurwoningen.”

Sneller ontwikkelen met de Transformatiefaciliteit

Reales financiert de aankoop van het complex met eigen vermogen en met behulp van de Transformatiefaciliteit. “We hebben een langlopende relatie met de Transformatiefaciliteit”, zegt Snijders. “Er is geen andere partij in de markt die ons in dit stadium van de ontwikkeling geld wil lenen. Met behulp van de financiering krijgen we projecten sneller van de grond en kunnen we meerdere projecten naast elkaar opstarten. Bovendien snappen de mensen achter de Transformatiefaciliteit de onzekerheden in deze fase, dat werkt prettig samen. Zonder deze lening hadden we het project in Leeuwarden niet gedaan.”

Eerste woningen medio 2025 klaar

Snijders denkt vrij snel te kunnen starten met bouwen. “Het is transformatie van een kantoor- naar een woonfunctie en geen complete nieuwbouw. De ruimtelijke procedure, ook onder de nieuwe Omgevingswet, kunnen we daardoor naar verwachting snel doorlopen. Hopelijk lukt het om medio 2024 tot een onherroepelijke omgevingsvergunning te komen en kunnen we parallel daaraan de woningen verkopen.”

De eerste woningen hoopt de ontwikkelaar medio 2025 op te leveren. “Dat is voor kopers ook interessant, want die willen niet meer jarenlang wachten op een nieuwbouwwoning. Een overbruggingsfinanciering drukt namelijk behoorlijk op de lasten en tegen de tijd dat ze de sleutel krijgen, kan hun persoonlijke situatie anders zijn. Er is volop interesse voor het project.”

Park West Leeuwarden
Ontwerp van het nieuwe wooncomplex: Park West Leeuwarden

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over dit project? Kijk dan hier verder! Lees hier meer over de Transformatiefaciliteit.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.